Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a oficializat un acord de parteneriat cu Iranul, într-un moment în care relațiile internaționale sunt tensionate. Acordul subliniază întărirea legăturilor dintre cele două țări, în contextul sancțiunilor internaționale și al conflictului din Ucraina.

Relația dintre Rusia și Iran se consolidează

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat recent un acord de parteneriat strategic cu Iranul, într-o mișcare semnificativă pentru ambele țări. Acest acord vine într-un moment de intensificare a sancțiunilor internaționale, dar și de consolidare a relațiilor bilaterale.

Vladimir Putin
SURSA FOTO: Kremlin.ru

La începutul lunii septembrie, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a anunțat că cele două țări sunt pe cale să finalizeze acordul. În această săptămână, Putin a avut o întâlnire la Sankt Petersburg cu generalul Ali Akbar Ahmadian, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului. Putin a remarcat că, sub noul președinte iranian, Masud Pezeshkian, „nu a existat nicio schimbare în relațiile cu Rusia”.

Planuri și așteptări

Putin a exprimat optimismul său că Pezeshkian va efectua o vizită de stat în Rusia, unde se va semna acordul menționat. Acesta vizează transformarea relațiilor bilaterale într-un „parteneriat strategic”. Președintele rus a transmis, de asemenea, „calde urări” ayatollahului Ali Khamenei, subliniind că, în ultimii ani, „relațiile de prietenie ruso-iraniene au dobândit o nouă dinamică”.

Deși schimburile comerciale dintre cele două țări au scăzut în 2023, Putin a subliniat că, în prima jumătate a acestui an, au crescut cu „aproape 10%”. Kremlinul consideră Iranul un „partener important” și se angajează să continue colaborarea în domenii sensibile.

Tensiuni internaționale și reacții

Recent, secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul britanic de externe David Lammy au acuzat Rusia de escaladarea conflictului din Ucraina, susținând că Moscova ar fi primit rachete balistice din Iran. Aceasta a generat discuții despre posibilitatea ca Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte din Rusia. În replică, Putin a avertizat că, în cazul în care acest scenariu s-ar materializa, NATO ar fi „în război cu Rusia”.

Această dinamică complexă subliniază importanța și impactul acordului dintre Rusia și Iran în peisajul geopolitic actual.