Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat, luni, un decret prin care recunoaște gravitatea pierderilor suferite de Rusia în „operațiunea specială” din Ucraina.
Astfel, prin decretul semnat de liderul de la Kremlin, familiile soldaţilor ruşi căzuţi în Ucraina li se va oferi susținere materială. Totodată, copiii soldaților ruși morți în Ucraina vor avea locul asigurat la universitățile din Federația Rusă.
„Tovarăşi, moartea fiecărui soldat şi ofiţer e o tragedie pentru noi toţi și o pierdere pentru familie. Vom face totul pentru a înconjura familiile lor cu sprijin. Aici şi acum, în Piaţa Roşie, umăr la umăr, soldaţii din multe regiuni ale ţării noastre, incluzându-i pe cei care vin din Donbas, (…) stau alături şi se apără unul pe altul împotriva bombelor şi asta este puterea de neînvins s ţării noastre. Fundaţia indivizibilităţii Rusiei este loialitatea faţă de ţara mamă. Glorie măreţei noastre armate! Pentru Rusia! Pentru Victorie!.”, a declarat Vladimir Putin.
Putin conduce festivitățile de aniversare de 9 mai
În timp ce Ucraina se luptă să supraviețuiască după mai bine de două luni de război, Vladimir Putin se pregătește să conducă festivitățile de aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, care au loc în cursul zilei de luni, 9 mai.
Potrivit publicației Reuters, din 1999 și până în prezent, Putin a avut aceleași obiceiuri de 9 mai. Acesta agăța steagul Occidentul de la o tribună din Piața Roșie și organiza și o paradă aparte.
Aceeași sursă precizează că lucrurile nu se vor schimba mult nici în acest an. Astfel, în cursul zilei de luni va avea loc o defilare deasupra celor nouă cupole ale Catedralei Sfântul Vasile.
Eveniment deosebit la Moscova
Evenimentul va include chiar și avioane de vânătoare supersonice, bombardiere strategice și, pentru prima dată din 2010, avionul de comandă Il-80 „apocaliptic”. Acesta este aparatul de zbor care ar putea transporta conducerea Rusiei în cazul unui război nuclear, arată sursa citată.
Situația devine cu atât mai îngrijorătoare în condițiile în care în ultimele două luni, liderul de la Moscova a comparat constant războiul din Ucrainaca o luptă împotriva naționaliștilor periculoși de inspirație „nazistă” din Ucraina, cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică în 1941, atunci când a fost invadată de către Adolf Hitler.
„Datoria noastră comună este de a preveni renașterea nazismului care a adus atâta suferință oamenilor din diferite țări”, a declarat Putin într-un mesaj adresat popoarelor din 12 foste republici sovietice, inclusiv Ucraina și Georgia.