Rusia aprobă bugetul de apărare pentru perioada 2025-2027

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat bugetul de stat pentru următorii trei ani, alocând o sumă considerabilă pentru apărare, în contextul continuării campaniei militare din Ucraina.

Potrivit unui decret publicat pe portalul oficial de informaţii juridice, bugetul destinat nevoilor Armatei pentru 2025 se ridică la 13,5 trilioane de ruble, echivalentul a 126,844 miliarde de euro.

Aceasta reprezintă o creştere semnificativă, de 24,4%, faţă de alocările din 2024 și un procent de 6,31% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru anul următor.

Bugetul dedicat apărării şi securităţii naţionale va constitui aproximativ 40% din cheltuielile totale ale statului rus, ceea ce îl plasează în faţa altor domenii importante precum educaţia, sănătatea, economia sau politica socială, care împreună nu vor beneficia de mai mulţi bani decât sectoarele militare.

În ciuda acestui efort financiar, se estimează că cheltuielile militare vor scădea uşor în 2026 și 2027, conform legii bugetului aprobată în noiembrie anul trecut de Parlamentul Rusiei.

Un detaliu semnificativ este faptul că suma anunţată nu include alocările secrete destinate sprijinirii activităților militare sensibile ale Rusiei. Aceste fonduri sunt clasificate și nu sunt făcute publice, ceea ce sugerează că adevărata amploare a bugetului militar ar putea fi chiar mai mare decât cea raportată oficial.

Vladimir Putin
SURSA FOTO: kremlin.ru

Rusia „nu va permite” Ucrainei să obțină arme nucleare

Mai multe declarații din partea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care ține o conferință de presă în Kazahstan.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut noi comentarii despre Ucraina în cadrul conferinței sale de presă din Kazahstan.

El a spus că Moscova va utiliza „toate mijloacele de distrugere aflate la dispoziția Rusiei” în cazul în care Ucraina ar ajunge vreodată să obțină arme nucleare, potrivit agenției de știri de stat RIA Novosti.

„Nu vom permite acest lucru”, a spus președintele rus.

Comentariile sale vin după un raport al New York Times, publicat săptămâna trecută, care spunea că oficialii occidentali discutau diverse modalități prin care președintele american Joe Biden ar putea ajuta Ucraina înainte de a părăsi funcția în ianuarie.

Potrivit celor din The Times, oficiali neidentificați luau în considerare măsuri de descurajare, iar unii sugeraseră chiar returnarea armelor nucleare care au fost luate din Ucraina la sfârșitul Războiului Rece. Deși o astfel de acțiune ar fi clar complexă și ar avea repercusiuni serioase.