Vladimir Putin vrea să mărească armata Rusiei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret prezidențial care prevede creșterea numărului de militari din armata rusă la 2,39 milioane de persoane, dintre care 1,5 milioane de oameni vor fi soldați. Această schimbare va intra în vigoare pe data de 1 decembrie 2024. O măsură similară a fost luată și-n decembrie 2023, când forțele armate ale Rusiei au fost extinse la 2,2 milioane de soldați.

Decizia sa a fost luată la scurt timp după ce a spus că, dacă Ucraina va ataca Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune, NATO ar putea ajunge să fie implicată direct în războiul, ceea ce ar schimba natura războiului.

Ministerul Apărării din Rusia nu a comentat încă acest nou decret prezidențial, dar în decembrie 2023, instituția respectivă spunea că forțele armate cresc datorită dorinței cetățenilor ruși de a se angaja pe bază de contract. La aceea vreme, instituția respectivă zicea că nu sunt planuri pentru o creștere semnificativă a numărului de persoane recrutate obligatoriu. Rusia își mărea armata din cauza amenințărilor tot mai mari, cum ar fi desfășurarea forțelor strategice de apărare și expansiunea continuă a NATO.

Rusia produce drone militare cu componente chinezești

Rusia a început anul trecut să producă o nouă dronă de atac cu rază lungă de acțiune, numită Garpia-A1, folosind motoare și componente din China. Această dronă a fost folosită în războiul din Ucraina și a provocat distrugeri serioase infrastructurii ucrainene, cauzând și multe victime, atât în rândul soldaților, cât și al civililor.

Informațiile vin de la două surse dintr-o agenție de informații europeană și din documente analizate de Reuters.

Potrivit acestor surse și documente, compania rusă de armament IEMZ Kupol, care face parte din Almaz-Antei, a produs peste 2.500 de drone Garpia între iulie 2023 și iulie 2024. Aceste drone au fost folosite în Ucraina pentru a lovi ținte strategice și militare.

China, prin Ministerul său de Externe, a declarat că respectă regulile privind exporturile de produse care ar putea fi folosite în scopuri militare, dar nu a impus restricții internaționale asupra comerțului cu Rusia. Beijingul a subliniat că susține negocierile de pace și nu oferă sprijin activ pentru eforturile militare ale Rusiei.

Motoarele folosite la dronele Garpia, numite Limbach L-550 E, au fost inițial proiectate de o companie din Germania, dar acum sunt produse în China de Xiamen Limbach. Aceste motoare sunt esențiale pentru ca noile drone să funcționeze.