Liderul de la Kremlin a lăsat să se înțeleagă că aceste acțiuni ar fi ghidate de serviciile speciale occidentale.
„Au trecut acum la teroare – la pregătirea uciderii jurnaliştilor noştri”, a tunat Putin, susținând că presupusul complot a fost orchestrat de „oficiali diplomatici de rang înalt din Europa și SUA” care vor să scindeze societatea rusă și să „distrugă Rusia din interior”, scrie Daily Beast.
Publicația americană notează însă că semințele acuzației lansate de Putin par să fi fost plantate cu câteva zile înainte, când Soloviov a ieșit la postul TV unde a susținut că ar fi fost atacat de ”persoane necunoscute”.
„În această dimineaţă, FSB a oprit activităţile unui grup terorist ce plănuia să atace şi să ucidă un renumit jurnalist al televiziunii ruse”, a declarat Putin.
„Au trecut acum la teroare, la pregătirea uciderii jurnaliştilor noştri”, a adăugat Putin, fără a furniza dovezi în sprijinul acuzaţiilor sale.
Putin a susținut că eșecul Occidentului în a dezbina Rusia l-a determinat „să recurgă la teroare și să organizeze uciderea jurnaliștilor noștri”. El a adăugat: „Cunoaștem numele sponsorilor de la agențiile de informații occidentale, în primul rând, desigur, ale celor din CIA, care lucrează cu serviciile de securitate ale Ucrainei”.
Cum a fost prinsă FSB cu minciuna
Potrivit FSB, au fost reţinuţi membri ai organizaţiei National socialism/White power (interzisă în Federaţia Rusă ca organizaţie teroristă), care plănuiau uciderea lui Soloviov la ordinele Kievului, a scris ziarul rus Kommersant în ediţia online.
FSB a postat și un videoclip cu arestările făcute, precum și cu imagini „din culise” cu agenți ruși care caută și confiscă bunuri despre care se presupune că au fost descoperite în apartamentul suspecților. În imaginile publicate apăreau o serie de obiecte, dar și o fotografie a lui Adolf Hitler, șase pașapoarte ucrainene, o perucă blondă și tricouri cu svastica.
Dar articolele confiscate, aparent noi, nu au fost singurele elemente ciudate prezentate în imaginile postate de FSB. În filmare apar și trei copii ale unui joc video SIMS care erau așezate pe un pat, precum și o carte care conținea mesajul „Ucide pentru a trăi și traiește pentru a ucide”, semnată cu„Semnatură neclară”.
Utilizatorii rețelelor de socializare au remarcat însă că jocul SIMS și „Semnătura neclară„ ar putea indica faptul că ”arestarea” a făcut parte dintr-o farsă a FSB, care a mers prost, subliniind că directivele pentru amenajarea locului crimei ar fi putut include plantarea a trei cartele SIM și că aceste instrucțiuni ar fi putut fi înțelese greșit de către agenți. După ce au realizat, probabil, că agenții lor au gafat, videoclipurile oficiale postate de FSB pe canalul YouTube al agenției au exclus cartea și au estompat imaginile jocurilor video SIMS.
„Ucraina a devenit oficial sponsorul terorismului”
În timpul unei emisiuni difuzate la televiziunea rusă de stat, Olga Skabeeva, o altă trompetă a liderului de la Kremlin, a concluzionat: „Ucraina a devenit oficial sponsorul terorismului”.
Daily Beast amintește că, la începutul lunii aprilie, pe tot parcursul discuției telefonice cu Joe Biden, Zelenski a cerut Statelor Unite să desemneze Rusia ca ”sponsor de stat al terorismului”. Acuzațiile lansate acum de Putin și de propaganda rusă încearcă să arunce această acuzație pe seama Ucrainei.
Serviciul de Securitate al Ucrainei a dezminţit că ar plănui uciderea jurnalistului rus, notează publicația americană, amintind că, de la începutul invaziei, Soloviov a apărut în fiecare seară în emisiunea politică „Seara cu Vladimir Soloviov”, de pe canalul Russia-1, care își propune să mobilizeze opinia publică în favoarea intervenției militare.