Potrivit expertului rus, Vladimir Putin, care a fost viceprimar al oraşului Sankt-Petersburg în perioada 1991-1996, a folosit fonduri din bugetul municipal pentru a le construi vile prietenilor săi în Spania.
"Vladimir Putin a intrat de multe ori ilegal în Spania, prin Gibraltar, evitând controlul vamal spaniol", afirmă Dawişa.
Printre oligarhii cu care Vladimir Putin s-ar fi întâlnit în Spania s-a numărat Boris Berezovski, un fost prieten al actulului preşedinte rus. Berezovski a fugit din Rusia în anul 2000, după ce căzuse în dizgraţie, iar în 2013 a fost găsit mort la Londra.
Cartea "Cleptocraţia lui Putin: Cine este stăpânul Rusiei?" analizează traseul urmat de Vladimir Putin până la preluarea puterii în Rusia şi examinează persoanele din anturajul acestuia care au acumulat putere şi averi în toată această perioadă.
Potrivit ediţiei online a publicaţiei The Economist, studiul realizat de Karen Dawişa îi prezintă pe mulţi dintre cei care se află pe listele celor sancţionaţi de Statele Unite sau Uniunea Europeană, în contextul anexării Crimeei şi al conflictului din Ucraina.
"Când Putin a ajuns preşedinte, el era văzut ca un pro-vestic şi un liberal din punct de vedere economic. El a promis atunci că se va ocupa de oligarhii care au preluat controlul ţării în anii '90 şi că va reinstala statul ca pe un arbitru în economie.
În schimb, el a transformat o oligarhie independentă şi cu o putere mai mare ca a statului într-o structură corporatistă în care oligarhii servesc bunul plac al oficialilor statului, care au câştigat astfel un şi mai mare control, servind atât interesele statului, dar şi pe cele personale. Rezultatul este că 110 persoane controlează astăzi 35 la sută din averea Rusiei", se arată în studiul realizat de expertul rus.