Vladimir Putin a dat detalii despre un posibil atac al Rusiei asupra țărilor occidentale. Liderul rus a făcut o serie de remarci și despre războiul din Ucraina. Totul s-a petrecut în timpul unei conversații cu Aleksandr Lukașenko, președintele Belarus. Ce mesaje au transmis aceștia?
Rusia a negat orice respingere a unei soluții pașnice pentru conflictul din Ucraina, însă a exprimat critici față de conferința cu tematică ucraineană organizată în Elveția fără implicarea sa.
Președintele rus Vladimir Putin a transmis omologului său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, în timpul discuțiilor de la Moscova, că consideră această conferință drept un „spectacol ciudat”, conform TASS. El a subliniat că Rusia nu a atacat instalațiile energetice ucrainene în timpul iernii.
Liderul rus a menționat motive umanitare pentru această decizie, și a argumentat că atacurile actuale sunt parte a unui „proces de demilitarizare”. Mai mult, președintele rus a catalogat drept „o prostie” afirmațiile conform cărora Rusia ar putea ataca țările occidentale. El a sugerat că aceste declarații sunt propagate de guverne pentru a justifica cheltuielile lor pentru războiul din Ucraina.
Vladimir Putin susține că a dorit rezolvarea disputelor pe cale pașnică
Liderul Belarusului, la rândul său, a menționat creșterea prezenței militare a Vestului la granițele țării sale. Lukasenko a exprimat recunoștință față de Rusia pentru asistența economică.
„Nu am refuzat niciodată să rezolvăm disputele pe cale paşnică. Mai mult, asta este exact ceea ce am fost înclinaţi să facem”, a spus preşedintele rus.
El a adăugat că aceste eforturi au dus la negocieri majore care au culminat la Istanbul. Vladimir Putin a spus că Moscova a ținut cont de apelurile conform cărora „Ucraina nu ar trebui să semneze [acele acorduri] „sub amenințarea armelor”” și și-a retras trupele de la Kiev.
Conform acestuia, ulterior, sub presiunea Occidentului, partea ucraineană a renunțat la aceste acorduri.
„Imediat după ce am făcut asta, acordurile noastre au fost aruncate la coşul de gunoi”, a adăugat Putin.
Vladimir Putin a subliniat că Ucraina și-a dat seama că nu va învinge Rusia pe câmpul de luptă.
„Au refuzat să negocieze. Şi acum se află într-o situaţie destul de dificilă”, a subliniat liderul rus.
Putin a menționat că va solicita medierea lui Lukașenko, dacă vor fi necesare noi discuții. Liderul Belarusului a răspuns că sprijină poziția Rusiei în această problemă.
Conferința din Elveția, un spectacol ciudat
Liderul Rusiei a caracterizat conferința din Elveția drept „un fel de spectacol ciudat acum”.
„Nu am fost invitaţi. Şi ei spun că am respins-o. Ei cred că nu avem de ce să fim acolo. Şi, în acelaşi timp, spun că este imposibil să se rezolve ceva fără noi. Ar fi fost amuzant, dacă nu ar fi fost atât de trist”, a adăugat el.
În replică, Lukașenko a afirmat că, în absența Rusiei, participanții la conferința cu tematică ucraineană din Elveția pot conveni doar asupra unei escaladări ulterioare a situației.
Rusia respinge atacurile asupra instalațiilor sale energetice și afirmă că trebuie să reacționeze. Mai mult, trupele sale „nu au efectuat nicio lovitură” în timpul iernii din motive umanitare.
„Nu am dorit să lăsăm instituțiile sociale, spitalele și altele fără alimentare cu energie electrică. Dar după o serie de atacuri asupra instalațiilor noastre energetice, am fost nevoiți să răspundem”, a declarat Putin.
Belarusul susține că Moscova este provocată să atace
Atacurile asupra instalațiilor energetice din Ucraina sunt considerate parte a procesului de demilitarizare. Ele afectează direct industria de apărare a țării, a continuat președintele rus. În același timp, Moscova este deschisă să negocieze pentru o soluție pașnică la toate problemele. Lukașenko a replicat că Kievul provoacă Moscova să inițieze astfel de atacuri.
Vladimir Putin a anunțat, de asemenea, o discuție privind „problemele de securitate de-a lungul granițelor de vest atât ale Rusiei, cât și ale Belarusului”. Lukașenko a subliniat că situația este dificilă. Conform acestuia, Minsk-ul este constrâns să „își desfășoare forțele” din cauza creșterii prezenței militare occidentale.
Rusia susține că nu va ataca țările occidentale
Putin a respins ferm afirmațiile conform cărora Rusia ar putea ataca țările occidentale. El a descris acest aspect drept „o prostie”. Conform președintelui rus, acestea sunt propagate de guverne pentru a justifica cheltuielile lor pentru războiul din Ucraina.
Lukașenko a fost de acord că Rusia și Belarusul au „destule probleme proprii”. Conform acestuia, cele două state nu au avut niciodată planuri de a captura Europa.
Vladimir Putin a evidențiat un eveniment bilateral major – întoarcerea pe Pământ a Marinei Vasilevskaya. E vorba de prima femeie din Belarus care a ajuns în spațiu.
Un alt aspect atins a fost cel legat de relațiile economice dintre cele două state. Conform lui Vladimir Putin, acestea „se dezvoltă cu succes”.
„Creşterea noastră în primele luni ale anului curent a fost chiar mai rapidă decât anul trecut. Există o mai mare diversificare, o cooperare şi o complementaritate în creştere – în general, totul este în creştere.”
Lukașenko i-a mulțumit lui Putin pentru ajutorul acordat în exportul produselor belaruse prin porturile rusești. Minsk-ul utilizează deja împrumutul de 80 de miliarde de ruble, acordat de Moscova pentru proiecte comune de substituire a importurilor.