Vladimir Putin se laudă cu arsenalul Rusiei

În cadrul conferinței de presă de la finalul anului, președintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a vorbit jurnaliștilor despre noua rachetă hipersonică Oreșnik a Rusiei, folosită recent asupra Ucrainei. Liderul rus a vorbit, totodată, și despre capacitățile militare ale țării sale, inclusiv despre noua rachetă hipersonică, pe care o consideră o „armă modernă”.

„[Oreshnik] este o armă avansată și foarte nouă”, s-a lăudat el, confirmând speculațiile experților occidentali potrivit cărora racheta intercontinentală se bazează pe evoluții tehnologice făcute în perioada sovietică.

Oficialul rus a avertizat că tehnologia occidentală „nu are nicio șansă” de a o intercepta, făcând astfel o trimitere voalată la scutul antirachetă construit de americani. Noua rachetă hipersonică a Rusiei poate avea o rază de acţiune de 5.500 de km, nimeni nu o poarte doborî.

„Să facem un experiment sau un duel. Alegem o țintă în Kiev, aducem acolo apărarea antiaeriană occidentală și vedem dacă reușesc să o intercepteze. Va fi interesant pentru noi. Să ne imaginăm că sistemul nostru se află la o distanţă de 2.000 de km, dar nici rachetele antirachetă amplasate pe teritoriul polonez nu îl vor atinge.

Experţii occidentali să ne propună nouă, iar ei să le propună celor din Occident şi SUA, care îi plătesc pentru analizele lor, să desfăşoare un fel de experiment tehnologic, să spunem, un duel high-tech al secolului XXI.

Să stabilească o ţintă de distrugere, să zicem Kievul, să concentreze acolo toate forţele lor de apărare aeriană şi antirachetă, iar noi vom lovi acolo cu Oreşnik şi vom vedea ce se întâmplă. Noi suntem pregătiţi pentru un astfel de experiment, dar cealaltă parte este pregătită?”, a spus președintele Rusiei, potrivit celor de la The Times.

Vladimir Putin este gata să se întâlnească cu Donald Trump

La începutul conferinței de presă, președintele Rusiei a vorbit despre războiul din Ucraina, răspunzând la întrebările jurnaliștilor ruși despre durata „operațiunii militare speciale”. Acesta le-a explicat reporterilor că „operațiunile de luptă sunt complexe, astfel încât este dificil și inutil” să precizeze înainte cât timp va mai dura războiul din Ucraina.

Totuși, Rusia este pregătită pentru negocieri și compromisuri. Din punctul lui de vedere, „politica este arta compromisului”, dar „cealaltă parte a refuzat” să se așeze la masa negocierilor de pace. În ciuda acestui fapt, el este încrezător că, dacă se va întâlni cu Donald Trump (președintele SUA) vor avea despre ce să vorbească.

Cei doi nu și-au mai vorbit de peste patru ani. Liderul rus nu este sigur când se va întâlni cu el sau când va mai vorbi cu el, dar este gata.

„În primul rând, nu ştiu când ne vom întâlni. Pentru că el nu spune nimic despre asta. Nu am mai vorbit deloc cu el de mai bine de patru ani”, a declarat oficialul rus.

NATO se află în război cu Rusia

A făcut această declarație, după ce a spus că toate statele din NATO, inclusiv SUA, sunt în război cu Rusia.

„Aproape toate ţările NATO sunt în război cu noi, însă, Federaţia Rusă a devenit mult mai puternică în ultimii doi sau trei ani, contrar aşteptărilor Occidentului. Pe de altă parte, că numărul ucrainenilor dispuşi să lupte se va epuiza în curând”, a punctat acesta.