„În cazul unei păstrări a liniei foarte clar agresive a colegilor noştri occidentali, vom lua măsuri militare şi tehnice adecvate ca represalii. Consolidarea la frontierele ruse a grupurilor militare ale Statelor Unite şi NATO şi organizarea unor manevre militare de amploare constituie o sursă de îngrijorare.”, a spus Vladimir Putin într-o cadrul unei întâlniri la Ministerul Apărării, relatează AFP.
Președintele rus lansează aceste acuzaţii în contextul în care Occidentul acuză Kremlinul de faptul că comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, în pregărirea unei ofensive.
În acest context, Vladimir Putin a subliniat necesitatea ca Statele Unite şi NATO să ofere garanţii de securitate Rusiei prin semnarea unor tratate ruse care interzic orice extindere viitoare a Alianţei Nord-Atlantice.
Liderul de la Kremlin i-a transmis deja această revendicare președintelui american Joe Biden, în cursul unui summit virtual, la începutul lui decembrie. Totoodată, la sfârşitul săptămânii trecute, Putin a făcut publice două proiecte de tratat în acest sens.
„Chiar dacă Moscova ar obţine satisfacţie, acest lucru nu ar fi deloc suficient,” a declarat Vladimir Putin.
Președintele Rusiei acuză SUA că ies din tratate pe care le semnează atunci când le convin şi încalcă dreptul internaţional, cerând altora să-l respecte.
”Ne-am săturat de aceste manipulări”, a spus Vladimir Putin.
Ce vrea să facă, de fapt, Vladimir Putin?
Alexis Mrachek, cercetător asociat pentru Rusia și Eurasia la ”The Heritage Foundation” a comentat pentru DailySignal ceea ce se întâmplă în acest moment la granița de est a NATO.
Ea susține că, cel mai probabil, Rusia va invada Ucraina la începutul anului viitor, mai notează DailySignal. Alexis Mrachek, expertă în Rusia și Eurasia la ”The Heritage Foundation”, crede că este foarte posibil ca Rusia să invadeze Ucraina.
„Dacă ne gândim la o potențială a doua invazie a Ucrainei vs nicio invazie, cred că este mai probabil ca Rusia să invadeze Ucraina”, explică Mrachek. „Și cred că este mai probabilă doar uitându-ne la creșterea tensiunilor, în timp ce Rusia cere NATO să-și retragă angajamentul de a admite Ucraina și Georgia în alianță. Este mult mai probabil ca Rusia să invadeze Ucraina”, spune Mrachek.
Putin îl testează pe Biden
Aceasta este o modalitate prin care Vladimir Putin îl testează pe președintele Biden, pentru a vedea cum va reacționa și mai ales dacă va lua măsuri dure împotriva Rusiei, spune experta Heritage Foundation.
Din câte se pare, explică ea, Biden nu are de gând să preseze NATO să admită Ucraina în alianță prea curând. Să nu uităm că Biden a declarat în mod explicit că există probleme de corupție în Ucraina și că mai are de lucru la reformarea statului, adaugă Alexis Mrachek.
”În plus, există un război în desfășurare în estul Ucrainei, de mai bine de șapte ani. De aceea, cred că Rusia folosește ca scuză o posibilă aderare la NATO a Ucrainei pentru această desfășurare de trupe și pentru o potențială a doua invazie a Ucrainei”, spune ea.
Din păcate, crede experta, s-ar putea ca președintele Biden să pice testul Ucrainei. Până acum, liderul SUA nu a fost atât de dur cu Rusia pe cât trebuia și nu a dovedit că este un lider mondial.