Experții susțin că războiul Rusiei pare să intre într-o fază mai brutală și mai bine direcționată. Vladimir Putin a declarat zilelele trecute că operațiunea militară în Ucraina se desfășoară conform planului și că sfârșitul ei depinde de intensitatea luptelor.

„Urmează o bătălie decisivă”

Rusia a declarat luna trecută că va pune capăt atacului la nivel național asupra Ucrainei, concentrându-se asupra estului. De altfel, „eliberarea” locuitorilor de limbă rusă de acolo a fost una din justificările inițiale ale președintelui Vladimir Putin pentru „operațiunea militară specială” din țara vecină.

Generalul Alexander Dvornikov, un cunoscut comandant care a condus forțele ruse în Siria, renumit pentru atacurile la adresa civililor, a fost desemnat de Kremlin să conducă noua ofensivă.

„Redefinirea obiectivelor războiului Rusiei, de la cucerirea Ucrainei sub pretextul unei „denazificări”, s-a transformat acum într-un obiectiv mai limitat, de cucerire a provinciilor din est”, a declarat Keir Giles, analist la Chatham House, un think tank din Londra.

Această nouă strategie înseamnă o structură de comandă unificată și un obiectiv mai clar și mai realizabil, în comparație cu încercarea de a invada a doua țară ca mărime a Europei, susține el.

„De aceea, riscul ca forțele ucrainene să fie înconjurate și copleșite în estul țării devine acum și mai mare”, a spus el.

„Probabil, va urma o bătălie decisivă în viitorul apropiat”, a adăugat Giles, amintind că Rusia mobilizează unități care nu au fost implicate în lupte până acum.

Bătălia pentru Donbas ar putea să ne aducă aminte de Al Doilea Război Mondial

Imaginile din satelit și datele pe care le au serviciile de informații occidentale sugerează că forțele ruse se adună pentru un nou asalt asupra regiunii. Între timp, Mariupolul rămâne în continuare disputat, pe fondul bombardamentelor Rusiei asupra acestui oraș-port de importanță strategică.

În ceea ce privește bătălia în sine, ministrul ucrainean de Externe a avertizat că aceasta ar putea fi foarte diferită de luptele intense de stradă din jurul Kievului și ”ar putea să ne aducă aminte de Al Doilea Război Mondial”, cu angajamente pe câmpuri deschise, la care vor lua parte mii de tancuri, avioane și vehicule blindate.

Ucrainenii își vor apăra pământul până la ultimul om

Trupele ucrainene au rezistat mai bine în Donețk, care, alături de Lugansk alcătuiește regiunea Donbas, o zonă care a fost capturată de separatiștii susținuți de Rusia încă din 2014. Cel mai probabil, Ucraina va încerca să evite bătăliile deschise, folosind artileria pentru a ținti liniile de aprovizionare și echipamentele și va încerca să atace convoaiele și liniile logistice ale rușilor, au declarat analiștii pentru Reuters.

Analiștii militari se feresc să prezică cine va câștiga bătălia pentru inima industrială a Ucrainei, un conflict crucial care va fi mai brutal și va defini în cele din urmă cursul războiului. „Rezultatul bătăliei ar putea fi ca ambele părți să sufere pierderi semnificative, până în punctul în care niciuna nu va putea conduce o ofensivă sau o contraofensivă”, a declarat Konrad Muzyka, directorul companiei de consultanță militară Rochan, din Polonia.

„Ucrainenii își vor apăra pământul până la ultimul om. Rușii vor suferi pierderi semnificative”, spune el.

O bătălie prelungită ar nărui orice speranță pentru Putin

Un conflict „înghețat” ar putea să apară în acestf fel și poate dura luni de zile, cu amenințarea constantă a unui nou atac al Moscovei, a spus Muzyka. Rusia își descrie campania, care a început în februarie, drept o „operațiune specială” de anihilare a capacităților militare ale Ucrainei și de „denazificare”.

O bătălie prelungită ar nărui orice speranță a lui Vladimir Putin de a declara o victorie decisivă la 9 mai, când Rusia sărbătorește victoria asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.