Vladimir Putin ar fi aprobat arestarea preventivă a jurnalistului american Evan Gershkovich, acuzat de spionaj

Vladimir Putin

SURSA FOTO: Kremlin.ru

Au apărut informații care spun că președintele rus Vladimir Putin ar fi fost cel care a aprobat personal arestarea preventivă a jurnalistului american Evan Gershkovich. Acesta din urmă este acuzat de ruși de spionaj.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este cel care a aprobat personal arestarea preventivă a jurnalistului american Evan Gershkovich. Acesta este acuzat de activități de spionaj. Vestea cumplită a fost dezvăluită pe surse citate de agenţia Bloomberg.

Conform surselor citate, Vladimir Putin a aprobat personal arestarea preventivă a jurnalistului publicaţiei The Wall Street Journal, ceea ce ar demonstra influenţa în creştere a oficialilor de la Kremlin care vor o confruntare directă cu Statele Unite, notează publicaţia The Hill.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat

În replică, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că decizia arestării jurnalistului Evan Gershkovich nu i-a aparţinut preşedintelui Vladimir Putin, ci serviciilor speciale.

„Arestările de acest fel sunt prerogativa absolută a serviciilor speciale”, a argumentat Dmitri Peskov

Administraţia de la Washington a insistat, miercuri, pentru posibilitatea de a avea acces consular la jurnalistul Evan Gershkovich, aflat în arest preventiv în Rusia sub acuzaţia de spionaj.

„Ruşii ne datorează o vizită consulară. Deocamdată, nu am avut acces consular la domnul Gershkovich”, a declarat Roger Carstens, emisarul special al preşedintelui Joseph Biden responsabil de situaţii privind ostaticii.

Acesta a ținut să puncteze că preşedintele Biden este determinat să facă „orice este necesar” pentru eliberarea oricărui cetăţean american deţinut ilegal în străinătate.

Rusia, reacția categorică față de cererea SUA

Ministerul rus de Externe a confirmat că autorităţile ruse nu au oferit încă acces consular la jurnalistul american Evan Gershkovich.

„Cererea este în curs de examinare”, a replicat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

El a făcut referire și la comentariul Washingtonul care consideră ilegală deținerea jurnalistului american, Serghei Riabkov.

„Nu acceptăm tentative de exercitare a presiunilor, statutul stabilit de Washington nu are nicio importanţă pentru noi”, a spus acesta.

Jurnalistul Evan Gershkovich, deţinut în mod incorect

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a denunţat, marţi, deţinerea „total ilegală” a jurnalistului american Evan Gershkovich în Rusia şi a discutat cu familia reporterului publicaţiei The Wall Street Journal. Departamentul de Stat de la Washington a stabilit că jurnalistul Evan Gershkovich este deţinut „în mod incorect” în Rusia. „Această desemnare modifică dinamica acestui caz. Arătăm clar că ceea ce se întâmplă este total ilegal”, a afirmat Biden marţi.

Jurnalistul american Evan Gershkovich a fost pus oficial sub acuzare pentru spionaj în favoarea Statelor Unite. Ziaristul a negat acuzaţiile. Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost reţinut de agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) în orașul rus Ekaterinburg sub acuzaţia de „spionaj în favoarea agenţiilor guvernamentale din SUA”. Ulterior, a fost plasat de o instanţă în arest preventiv. Jurnalistul publicaţiei The Wall Street Journal este acuzat că a colectat informaţii despre obiective militare ruse. Dacă va fi găsit vinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare.