În cadrul unei ceremonii de marcare a 25 de ani de la semnarea Statutului de la Roma, prin care a fost înfiinţată Curtea Penală Internaţională (CPI), politicianul ecologist a cerut ca Vladimir Putin să fie tras la răspundere pentru implicarea copiilor în războiul din Ucraina, potrivit DPA.

Vladimir Putin trebuie să fie tras la răspundere pentru deportarea copiilor ucraineni

Annalena Baerbock l-a acuzat pe liderul de la Kremlin de răpirea deliberată a copiilor şi privarea lor de identitate, astfel încât părinţilor lor să le fie foarte dificil să îi găsească și să îi aducă înapoi. Totodată, a cerut eforturi internaţionale pentru repatrierea copiilor ucraineni deportaţi în Rusia.

„În pofida tuturor diferendelor, o condamnare ar trebui să fie în afara oricăror dubii: copiii deportaţi trebuie să revină la părinţii lor. Oroarea copiilor ucraineni deportaţi este doar vârful aisbergului suferinţei incalificabile pe care Rusia a adus-o atât de multor copii din întreaga lume. De când am aflat despre aceste crime, îmi imaginez în continuu cum m-aş simţi dacă aceşti copii ar fi cele două fetiţe ale mele”, a spus șefa diplomației germane.

Rusia susține însă că acei copii au fost evacuați din zona frontului, nu răpiți sau evacuați ilegal.

CPI a emis în luna martie a acestui an un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin și pe cel al Mariei Lvova-Belova, comisarului rus pentru copii, pentru presupuse infracțiuni de război în Rusia. Aceștia sunt acuzați de deportarea copiilor ucraineni pe teritoriile aflate sub ocupație rusească în sudul și în estul Ucrainei.

Potrivit ministrului britanic de Externe, James Cleverly, 19.000 de copii ucraineni au fost răpiţi şi sunt ţinuţi în lagăre în Rusia. Acesta a mai precizat că există probe că sunt supuși la rele tratamente și că identitățile le sunt șterse.

Annalena Baebock a cerut ratificarea Statutului de la Roma

Annalena Baerbock a cerut, de asemenea, ratificarea Statutului de la Roma, baza juridică a CPI. Șefa diplomației consideră că acesta ar fi un semnal clar că Ucraina își exercită dreptul de autoapărare inclus în Carta Națiunilor Unite.

„Dacă o ţară nesemnatară a Statutului de la Roma, Rusia, nu poate fi niciodată condamnată pentru războiul său de agresiune contra Ucrainei, atunci lumea noastră va fi un loc unde toate statele vor trăi cu frica de un vecin mai mare. Eu nu vreau să trăiesc într-o astfel de lume. Niciunul dintre noi nu vrea să trăiască într-o astfel de lume”, a spus aceasta.