Preşedinţii ruşi ar putea fi făcuţi senatori pe viaţă când îşi încheie mandatul, potrivit unei propuneri de reformă, a declarat marţi un parlamentar de rang înalt, un statut care le-ar putea asigura imunitate, relatează Reuters. Iniţiativa, redactată de o comisie a Guvernului, urmează după reformele sistemului politic din Rusia propuse luna trecută de preşedintele Vladimir Putin.
Propunerile lui Putin, care au fost însoţite de o remaniere guvernamentală, vor muta centrul de putere de la preşedinţie şi au fost în mod larg percepute drept menite să extindă controlul său asupra puterii după ce îşi încheie mandatul de preşedinte în 2024.
Camera inferioară a Parlamentului a susţinut reformele într-un vot parlamentar de luna trecută. Propunerile comisiei guvernamentale ar urma să fie şi ele supuse la vot. Printre aceste propuneri este şi aceea ca preşedinţii să devină parlamentari pe viaţă în camera superioară odată ce mandatele lor la Kremlin se încheie sau decid să demisioneze, a spus Pavel Kraşeninnikov, vicepreşedintele grupului de lucru, citat de Interfax.
Potrivit legilor din Rusia, membrii camerelor Parlamentului nu pot fi puşi sub acuzare.
Vladimir Putin ar putea deveni „Conducător suprem”
Kraşeninnikov a spus că ideea a fost propusă de membrii grupului de lucru şi este bazată pe studierea camerelor superioare a Parlamentelor din alte ţări. El a mai spus că această decizie i-ar permite Rusiei să profite de „colosala experienţă şi de cunoştinţele” foştilor preşedinţi.
Comisia a avansat deja şi alte propuneri, printre care şi una care va schimba titulatura funcţiei lui Vladimir Putin în „Conducător suprem”.
Înainte de a deveni lege, amendamentele constituţionale trebuie să fie aprobate de camera inferioară a Parlamentului prin două voturi, înainte de a fi votate de camera superioară, examinate de parlamentele regionale şi apoi promulgate de Putin.
Putin a mai spus că schimbările vor fi supuse unui referendum la nivel naţional, deşi este neclar când ar putea avea loc acesta, scrie Agerpres.