Mai precis, Vladimir Putin a revendicat 1,2 milioane de kilometri pătrați în Arctica. Potrivit informațiilor publicate de Deutsche Welle, este vorba despre o competiție pentru resurse, între marile puteri mondiale.
Vladimir Putin vrea să răstoarne dominația SUA
Conform sursei menționate, decizia trebuie privită într-un context mai larg. Este vorba despre faptul că Rusia vrea să răstoarne dominația SUA la nivel mondial și s-o înlocuiască.
Conform sursei menționate, principalele obiective par a fi colonizarea Arcticii și a Polului Nord. Acest lucru un proiect care se pregătește de mai bine de 20 de ani. Publicația germană a făcut și un documentar cu această temă, punctând că zona este ultima de tip „El Dorado”.
Subsolul este plin de petrol, gaze, pământuri rare și minerale prețioase precum aurul, uraniul și cuprul. Astfel, topirea gheții oceanului a făcut ca aceste bogății să fie acum mai accesibile.
Rusia are deja un avans în cucerirea Arcticii
Deutsche Welle subliniază și că Rusia are deja un avans în cucerirea Arcticii. De ani de zile, Moscova a fost echipată cu spărgătoare de gheață gigantice cu propulsie nucleară.
Acestea au fost folosite pentru a ajuta la navigarea în apele înghețate din jurul Polului Nord. Mai ales, Vladimir Putin a investit în proiecte industriale extraordinare.
Un astfel de proiect este o imensă uzină de prelucrare a gazelor. Un alt proiect este construcția unei incredibile centrale nucleare plutitoare destinată să furnizeze energie la Pevek, un mic port izolat la nord de Cercul Polar. Acestea sunt doar câteva exemple de proiecte emblematice ale liderului rus, în această nouă cucerire a Arcticii.
De asemenea, pentru Moscova, această politică implică o militarizare a regiunii. Temându-se de aceste ambiții expansioniste, NATO a decis să reacționeze prin trimiterea unui mesaj ferm președintelui rus. Alianța Atlantică a adunat recent o armată de 35.000 de oameni în Norvegia pentru a arăta că poate respinge în orice moment o eventuală invazie rusă.
Președintele Federației Ruse a luat o decizie cât se poate de dură
În altă ordine de idei, un decret guvernamental rus prevede că persoanele cărora li s-a interzis să călătorească în străinătate sunt obligate să predea pașapoartele autorităților în termen de cinci zile de la notificare. Se aplică începând de luni, 11 decembrie.
Potrivit informațiilor furnizate de Reuters, demersul face parte dintr-un cadru legal care permite autorităților să impună restricții de călătorie unor categorii specifice de cetățeni. Printre aceștia se numără:
- recruții;
- personalul Serviciului Federal de Securitate (FSB);
- persoanele condamnate;
- persoanele care dețin secrete de stat.