Vladimir Putin are în vedere 15 scenarii de război până în 2045
Conducerea militară rusă analizează 15 scenarii posibile de război până în 2045, dintre care șase vizează nordul Europei, a declarat marți Vadim Skibițki, șeful adjunct al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, în cadrul unei dezbateri despre „noile contururi ale securității europene” ce a avut loc la Kiev.
Potrivit acestuia, în patru dintre scenarii, Moscova anticipează un conflict cu Polonia, menționând că „Polonia înțelege că aceasta este o amenințare directă”, conform agențiilor de presă ucrainene Ukrinform și Liga.
Skibițki a mai adăugat că Rusia își cunoaște clar locul și rolul în lumea modernă, precum și locul său în sistemul global de conducere. Moscova a realizat o prognoză pentru perioada 2026-2035, cu o viziune extinsă până în 2045, în cadrul căreia a definit clar patru scenarii majore.
„În primul scenariu, conducerea absolută pe plan mondial este deţinută de SUA. Al doilea prevede rolul în creştere al Chinei. Al treilea are la o bază o lume multipolară din care face parte şi Rusia, iar al patrulea scenariu vizează regionalizarea, aşa cum spun ei”, a explicat responsabilul GUR.
Potrivit proiecțiilor Moscovei, războiul din Ucraina ar urma să se încheie până în 2026, a declarat Vadim Skibițki, citat de Liga.
„La urma urmei, dacă războiul va continua încă 5-10 ani, Federaţia Rusă nu va putea niciodată să ajungă din urmă sau să se situeze la acelaşi nivel cu SUA şi China. Va rămâne pentru totdeauna un jucător regional la nivelul nostru est-european”, a explicat adjunctul şefului GUR.
Conform acestuia, în alte patru scenarii, Rusia anticipează un posibil conflict militar cu Polonia.
„Europa de Nord înţelege, ţările baltice înţeleg (N.r. – acest pericol). Polonia înţelege că aceasta este o ameninţare directă”, a spus Skibiţki.
Politica Administrației Trump s-ar alinia cu cea a Rusiei
Cei care promovează în mass-media narativele impuse de Moscova primesc săptămânal directive de la Kremlin, iar apoi susțin că politica externă a administrației Trump s-ar potrivi cu strategia Rusiei conduse de Vladimir Putin.
Julia Davis, editorialist la The Daily Beast și fondatoarea Russian Media Monitor, subliniază într-o analiză publicată de Centrul de Analiză al Politicii Europene (CEPA) că propagandistul Vladimir Solovyov și-a schimbat abordarea, renunțând să mai considere SUA principalul „inamic” al Rusiei, așa cum făcea anterior.
Julia Davis notează că, la Moscova, starea de spirit a evoluat de la optimism la o efervescență intensă, iar Vladimir Solovyov vorbește despre o posibilă nouă „alianță”.
În timpul emisiunii sale matinale de radio Full Contact, Solovyov a declarat:
„Măștile sunt scoase! Acum vedem că Europa este în spatele acestui război… Sunt satanici!”
„El a adăugat: «Îl voi vedea pe Trump intrând în război cu Europa – îmi va face o mare plăcere. Iată cum se va desfășura totul: anexarea Groenlandei, dezintegrarea NATO, distrugerea Uniunii Europene, pe care Trump nu o va mai recunoaște, și războiul economic dintre America și Europa».
Dar de ce să ne oprim doar aici? Donald Trump ar putea chiar să redirecționeze ajutorul SUA alocat Ucrainei către Rusia, noul aliat al Americii. Solovyov a visat cu ochii deschiși: «Trump va spune: De ce nu intrăm într-o cooperare militaro-tehnică cu Rusia? Iată cine sunt adevărații dușmani ai Americii: Europa satanică și Uniunea Europeană».
Vladimir Solovyov, care a fost decorat de Kremlin cu Ordinul Patriei, clasa a patra, a continuat să dezvolte această temă, proclamând că o alianță între Statele Unite și Rusia va culmina cu luarea unor acțiuni comune – nespecificate, însă – împotriva Europei.
Într-un episod din emisiunea Seara cu Vladimir Solovyov, gazda și experții care au apărut în programul său s-au gândit la «diviziunea» iminentă a Europei, facilitată de Rusia, îngrijorându-se doar din cauza ideii că mandatul lui Trump nu este suficient de lung pentru a face tot ce trebuie făcut.
Unul dintre invitați, Dmitri Drobnitsky, a fost de acord că Moscova are nevoie de mai mult timp, iar vicepreședintele JD Vance este «biletul de aur al Rusiei pentru a-și continua expansiunea globală» – cu condiția să câștige alegerile prezidențiale din 2028”, a continuat Julia Davis.