Președintele rus Vladimir Putin a fost vizitat de un chirurg oncolog de 35 de ori în patru ani la reședința sa de la Marea Neagră, Soci, potrivit unei anchete jurnalistice. Liderul de la Kremlin, care se apropie de împlinirea vârstei de 70 de ani, este asistat de o brigadă de medici, inclusiv de Evgheni Selivanov, un chirurg oncolog specializat în cancerul tiroidian.

Medicul oncolog la vizitat de nenumărate ori

Pe parcursul unei perioade de patru ani, Evgheni Selivanov l-ar fi vizitat pe liderul rus timp de 166 de zile în total, în timp ce Putin se afla la Soci. Putin ar fi apelat, de asemenea, la medicina alternativă, potrivit Proekt, un grup rus de jurnalism de investigație, citat de Dailymail.

Teza respectatului doctor, care arată domeniul său de expertiză medicală, a fost intitulată: „Particularități ale diagnosticului și tratamentului chirurgical al pacienților vârstnici și senili cu cancer tiroidian”.

Descoperirea făcută de presa de investigație Proekt – blocată în Rusia și care funcționează acum din străinătate – susține teoriile recente potrivit cărora Putin a declarat război atunci când suferea de probleme medicale ascunse poporului rus.

Una dintre versiuni este că a fost tratat cu steroizi, ceea ce a dus la un aspect umflat în jurul feței și al gâtului.

În Occident s-a speculat pe scară largă că Putin avea probleme medicale grave atunci când a lansat un război în Ucraina, care se estimează că a ucis 17.000 de soldați ruși, plus mulți apărători și civili ucraineni.

„Am promis să vă dezvăluim principalul secret al Kremlinului. Bineînțeles, este vorba despre sănătatea lui Vladimir Putin”, au declarat cei de la Proekt.

Liderul de la Kremlin, înconjurat de medici

Raportul a identificat medicii care călătoresc în mod regulat cu Putin în deplasări, și în special la Soci, locație pe care Putin o preferă Moscovei. În afară de specialistul în cancerul tiroidian, un altul a fost un neurochirurg.

De asemenea, se mai spune că „în general este acceptat faptul că, în al 23-lea an al domniei sale, președintele Rusiei este interesat doar de geopolitică. De fapt, există cel puțin o altă problemă de care Putin este preocupat – propria sănătate”.

În document se arată că „Putin și-a arătat în mod public interesul pentru problema cancerului tiroidian. În iulie 2020, el s-a întâlnit cu șeful Centrului Național de Cercetare Medicală pentru Endocrinologie, Ivan Dedov, care este șeful fiicei celei mai mari a lui Putin, Maria Vorontsova”.

Fiica liderului de la Kremlin, Maria, este genetician, în vârstă de 36 de ani, din căsătoria sa cu fosta primă doamnă a Rusiei, Lyudmila Putina.

Dedov i-a vorbit președintelui despre prevalența ridicată a cancerului tiroidian și a vorbit despre un nou medicament hormonal, Tyrogin, care luptă împotriva metastazelor după o intervenție chirurgicală.

„Recuperare de 95-98%?” a întrebat Putin atunci, primind un răspuns afirmativ.

Raportul continuă spunând că, „într-adevăr, în cercurile medicale se vorbește despre problemele de sănătate ale președintelui. Aceste conversații s-au intensificat mai ales la începutul toamnei anului trecut, când Putin s-a comportat deosebit de ciudat. După o lungă ședere în izolare din cauza pandemiei COVID-19, șeful statului a început în sfârșit să iasă să se întâlnească cu oamenii.

Comportament ciudat al președintelui Vladimir Putin

Pe 13 septembrie, el s-a întâlnit cu sportivii paralimpici și chiar le-a permis acestora să îl înconjoare strâns. Așa se face că, stând în mijlocul unei mulțimi de oameni, Putin a anunțat brusc că trebuie să intre în izolare, deoarece în jur erau prea mulți oameni bolnavi de coronavirus, mai transmite sursa citată.

Vestea a fost o surpriză chiar și pentru anturajul președintelui. Secretarul său de presă a fost la început confuz și a dezmințit afirmațiile și spunând că, de fapt, când acesta a vorbit de izolare, s-a exprimat „la figurat”. Cu toate acestea, a doua zi, Putin a intrat în izolare, a participat la alegerile pentru Duma din propriul birou și nu a apărut în public toată luna septembrie.

Nu se știe dacă președintele a fost supus atunci vreunui fel de intervenție medicală, dar după aceea a început să comunice cu oameni aflați la o distanță foarte mare – stând pe părți opuse ale unor mese uriașe.

Problemele medicale ale lui Putin au părut să se agraveze din 2016-2017. Liderul de la Kremlin a fost tratat în această perioadă de un alt specialist, Dr. Dmitri Verbovoy, expert în boli acute, leziuni și otrăviri. Un alt doctor a fost Dr. Konstantin Sim, un traumatolog ortopedic, posibil să îl ajute pe președinte cu leziunile de la hochei pe gheață.

În raport se precizează că Putin a dispărut de cinci ori brusc din peisaj în urma unor absențe legate de motive medicale.

Kremlinul neagă orice informații și le consideră minciuni

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezminţit vineri informaţiile apărute în aceeaşi zi în unele media potrivit cărora preşedintele rus Vladimir Putin ar putea suferi de cancer, catalogându-le drept „ficţiune şi minciună”, relatează agenţia de presă News.ru, care citează un interviu acordat de Peskov publicaţiei online „Atenţie: mass-media”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, informaţiile potrivit cărora Vladimir Putin ar avea cancer tiroidian şi ar fi suferit intervenţii chirurgicale legate de afecţiuni oncologice nu sunt adevărate, relatează şi portalul Lenta.ru, citând un mesaj postat pe Telegram de fostul redactor-şef al postului de radio Eho Moskvî, Aleksei Venediktov, despre care se ştie că are relaţii personale cu Dmitri Peskov, chiar dacă asta nu l-a ajutat ca staţia de radio să nu fie închisă.

„La întrebarea: ‘Înţeleg corect că Vladimir Putin nu are cancer?’, Peskov a răspuns: ‘Aşa este!'”, a scris Venediktov în postarea sa din Telegram.