Aceste zvonuri s-au intensificat după invadarea Ucrainei, fiind alimentate de diverse imagini sau de unele surse „din apropierea” liderului de la Kremlin.
Un astfel de document, neautentificat, detaliază o conversație care a avut loc între oficiali ucraineni despre contestarea conducerii lui Putin, în timp ce acesta urma să facă ședințe de chimioterapie. Deși documentul ar putea fi autentic, afirmațiile făcute de oficialii ucraineni s-ar putea să nu fie reale, scrie 19fortyfive.
De unde a pornit totul
Totul a devenit public după ce aviatorul american Jack Teixera a publicat cel puțin 50 de documente secrete de la Pentagon pe platforma Discord. Teixera fost arestat în primăvară pentru cea mai importantă scurgere de informații de la Pentagon din ultimul deceniu, riscând zece ani de închisoare pentru fiecare dintre documentele pe care le-a dezvăluit.
Așa cum a scris New York Times, documentul respectiv susține că un membru al parlamentului de la Kiev, Elizaveta Bohutska, spunea că știe despre planul unor oficiali ruși de a-l „sabota” pe președintele rus în timp ce acesta își continua ofensiva militară în Ucraina.
Zelenski știa?
Potrivit lui Bohutska, câțiva oficiali ruși urmau să creeze la 5 martie o problemă militară pentru soldații ruși din Ucraina, dată la care Putin ar fi trebuit să înceapă o nouă rundă de chimioterapie. Informația a fost dezvăluită șefului de cabinet al președintelui Zelenski, Andreii Yermak, în timpul unei conversații care a avut loc la 17 februarie. Bohutska afirma că a primit informațiile de la o sursă rusă, dar nu a dezvăluit numele ei. Deși documentul ar putea fi autentic, afirmațiile lui Bohutska s-ar putea să nu fie.
A existat un complot anti-Putin?
Multe dintre documentele publicate de Teixiera, cunoscute ca ”PentagonLeaks”, sunt reale. Teixera, despre care se presupune că are autorizație top secret, se confruntă cu acuzații de distribuire de documente și informații privind apărarea națională. Documentul în cauză, intitulat „Ucraina știa despre un presupus complot rusesc de a „sabota” așa-numita operațiune militară specială până pe 5 martie”, descrie un presupus complot de subminare a invaziei asupra Ucrainei, precum și a președintelui rus.
Documentul descrie modul în care Bohutska a aflat că Rusia plănuia să devieze resursele din Taganrog (Rusia) către Mariupol, și „să-și concentreze atenția pe frontul de sud”. Potrivit sursei, planul a fost „suspectat drept o strategie concepută de secretarul Consiliului Național de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, și de șeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gerasimov, pentru a-l „sabota, probabil, pe Putin” într-un moment în care se spunea că va începe chimioterapia, fiind astfel ”incapabil să influențeze efortul de război”.
După declanșarea războiului din Ucraina, presa occidentală a susținut, pe baza declarațiilor unor lideri de la Kiev sau din anturajul președintelui rus, că Vladimir Putin suferă de cancer, Parkinson sau demență în stadiu incipient. Kremlinul a reacționat de fiecare dată, susținând că sunt pură fantezie și că președintele e bine sănătos.