Pe 22 aprilie a ieșit totul la iveală, atunci când reprezentanții companiei de transport și distribuție Gomeltransneft, din Belarus, au dat alarma.
Gomeltransneft a descoperit încă din 19 aprilie a descoperit că petrolul din conducta Drujba operată de Transneft, firma națională rusă, conține compuși clorizi organici. Aceste substanțe sunt folosite la extracțiile pentru eficientizarea poducției și care ulterior trebuie despărțite fiindcă distrug echipamente de rafinare. De asemenea, la temperaturi mai mari, acești compuși creează clorină sub formă de gaz, mai exact, un compus otrăvitor care a fost folosit ca armă chimică în Siria.
Din testele efectuate pe 19 și 22 aprilie a rezultat o contaminare de 150-339 părți la milion, în condițiile în care limita admisă este de 10 părți la milion.
În contextul respectiv, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor, Iulian Chifu, a transmis că la fel ca în cazul dezastrului nuclear de la Cernobîl, Rusia a ascuns problema partenerilor occidentali. Timp de zece zile, Moscova nu a transmis nicio reacție.
Tocmai pe 30 aprilie, președintele Rusiei, Vladimir Putin a transmis că scandalul petrolului contaminat a subminat puternic interesele economice ale Rusiei și a cerut ca sistemul care reglementează calitatea petrolului să fie îmbunătățit.
Într-un raport transmis liderului de la Kremlin de Nikolai Tokarev, preşedintele Transneft, s-a arătat că a fost vorba despre introducerea petrolului contaminat de către o companie privată din regiunea Samara.
Ulterior, vineri, un adjunct al lui Tokarev a lansat în mediul public ipoteza sabotajului, precizând că a fost vorba despre o „contaminare intenționată”, scrie B1.ro.