Vladimir Putin, asasinat de cineva apropiat? Cine vrea să-l elimine pe liderul de al Kremlin

Sursa: Dreamstime

Înlăturarea de la putere a lui Vladimir Putin riscă să repete greșelile făcute în alte țări autocratice, inclusiv în Irak, și ar putea aduce și mai multă instabilitate Rusiei.

Un comentariu publicat de Timothy Wong în South China Morning Post explică de ce încercarea de a scăpa de Putin, așa cum sugerează tot mai des unele voci, este o idee proastă.

Politicienii americani sunt renumiți pentru remarcile incendiare pe care le-au făcut după invadarea Ucrainei. Unii politicieni din SUA au evocat teza înlăturării președintelui Vladimir Putin de la putere. Mai mult, senatorul Lindsey Graham din Carolina de Sud a cerut, într-o postare pe Twitter, ca Putin să fie asasinat de cineva apropiat. În opinia lui, singura soluție pentru a pune capăt războiului este aceea de a-l elimina pe liderul de la Kremlin.

Putin este un autocrat care a fost adesea asociat cu crima organizată din Rusia. Războaiele pe care le-a purtat în Siria, Georgia și acum Ucraina stârnesc îngrijorări. Cu toate acestea, „să scapi de” Putin nu e deloc o idee bună.

Lecțiile ”Saddam Hussein și Muammar Gaddafi”

Se pare că lumea nu a învățat nimic din ultimele războaie. Saddam Hussein, Muammar Gaddafi și alți dictatori au fost înlăturați doar pentru ca țările lor să plonjeze în haos. Când alungi un guvern de la putere, peste noapte, nu e niciodată o idee bună.

Acest lucru este valabil mai ales atunci când acel guvern este centrat în jurul unui singur individ. Când acel individ este eliminat, toate piesele de domino încep să cadă. Fiecare comandant militar, fiecare politician și orice oligarh se vor lupta pentru putere.

Dacă Putin este „eliminat”, Rusia va fi măcinată de lupte interne, care vor determina Occidentul să regrete amar epoca Putin. În timpul destrămării Uniunii Sovietice, am asistat la o lovitură de stat eșuată, care aproape a împins Rusia în pragul unui război civil. În haosul care a marcat tranziția, armamentul rusesc a inundat piața neagră, ajungând marfă de contrabandă în diverse state. Toate acestea se întâmplau în timp ce Mihail Gorbaciov și Boris Elțîn erau la putere. Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat un succesor la Kremlin.

Viitorul unei Rusii fără Putin este incert

Problema este că Putin nu are un succesor clar. Spre deosebire de familia Assad din Siria, ”familia Putin” nu conduce Rusia. Președintele rus este divorțat și nu se știe mai nimic despre copiii lui. Și-a ținut, de asemenea, la distanță, mai toți aliații politici.

Mulți au crezut că fostul prim-ministru Dmitri Medvedev va deveni protejatul lui Putin, dar demisia sa a spulberat aceste bănuieli.
Regimul lui Putin este construit în jurul lui. Ori de câte ori cineva urca pe linie ierarhică pentru a sta alături de Putin, președintele va ține acea persoană la distanță.

Fără un plan clar de succesiune, viitorul unei Rusii fără Putin este incert. Pe măsură ce îmbătrânește, președintele s-ar putea pregăti pentru tranziția Rusiei către un viitor fără el. Dar o înlăturare bruscă a lui Putin ar submina cu siguranță orice stabilitate pe care a creat-o în Rusia.