Reflecțiile lui Carter, intervievat pentru Remembrance Day, ziua comemorării sacrificiului cetățenilor din Commonwealth în timpul (dar nu numai) celor două războaie mondiale fac parte din rețeaua mai largă a tensiunilor tot mai mari din Europa de Est. Criza migrației de la granița dintre Belarus și Polonia, unde mii de persoane așteaptă în frig, sperând să poată intra în Uniunea Europeană, face parte din confruntarea mai amplă dintre Moscova și Europa pentru dominația regională.
Situația de la granița dintre Belarus și Polonia se complică
Londra, în cadrul unei intervenții conduse de NATO, a trimis soldați pentru a ajuta autoritățile poloneze să consolideze zidurile de frontieră. Lituania, care împarte o graniță extinsă cu Minsk, a trimis trupe la frontieră pentru a gestiona o posibilă repoziționare a crizei. De cealaltă parte a gardului, bombardiere rusești au supravegheat spațiul aerian al Belarusului în ultimele zile. O intensificare de activități și manevre opuse care, după temerile lui Carter, ar putea scăpa cu ușurință de sub control: „Multe dintre instrumentele tradiționale și mecanismele diplomatice ale Războiului Rece nu mai sunt. Și fără acestea riscul este mai mare”.
Obiectivul lui Carter este Rusia, cea mai mare amenințare pentru Londra, așa cum este indicat în recenta revizuire a orientărilor de politică externă. Un inamic ostil, în timp ce Beijingul a fost clasificat drept adversar. Pentru a întrevedea aprobarea rusească din spatele manevrelor de la Minsk, nu este nevoie să te echipezi cu sfere deosebit de magice. Belarus este un stat vasal al Moscovei, puterea lui Lukașenko depinde în totalitate de sprijinul lui Putin, dovadă și intervenția rusă în timpul protestelor populare de după alegerile din Belarus din 2020. În urmă cu câteva zile, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a acuzat în mod explicit Kremlinul că este marioneta care trage sforile crizei umanitare în curs de desfășurare.
Acuzație repetată de alți exponenți europeni, dar respinsă ieri de Putin, care a vorbit despre comportamentul polonez neconform cu ideile umanitare care stau la baza Uniunii Europene. Cuvinte care sună sarcastic, dar care dezvăluie și eforturile rusești de a evidenția ipocrizia celor care atrag deseori atenția Moscovei că nu dă doi bani pe drepturile persoanelor, scrie Il Giornale.
Putin a descris, de asemenea, activitățile NATO și ale forțelor americane în Marea Neagră drept „o sfidare gravă” pentru Rusia. Avertisment precis pentru marinari.
Pentru a trasa o imagine și mai complexă, a venit revelația publicației „Bloomberg” conform căreia SUA au avertizat autoritățile de la Bruxelles că Rusia ar aduna zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina și s-ar pregăti pentru invazie. Știrea este urmată de publicarea, la începutul lunii noiembrie, a fotografiilor din satelit care dovedesc comasarea de vehicule și materiale militare rusești în localități din apropierea graniței. Rusia a criticat întotdeauna cooperarea militară dintre NATO și Minsk și se opune intrării Georgiei și Ucrainei în Alianță: „nu se va putea întâmpla niciodată”, a spus Putin, în octombrie.
Nu este prima dată când are loc o intensificare neobișnuită a activității trupelor rusești la graniță, lucru care s-a întâmplat și în martie 2021, când criza a revenit, după discuțiile bilaterale dintre Moscova și Washington. Dacă Putin face acum mișcări în Belarus pentru a avea o marjă mai mare în Ucraina, numărul variabilelor de gestionat crește periculos. Și nu toate sunt controlabile, avertizează generalul Carter.