Vladimir Putin nu se lasă intimidat de NATO
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar fi în stare să trimită armata rusă în alte state din Europa, dacă NATO va permite armatei Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte de pe teritoriul rus.
Președintele Rusiei a lansat acest avertisment în urma apelului secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, susţinut de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Cei doi au solicitat aliaţilor să permită Ucrainei să lanseze atacuri directe în Rusia cu armamentul furnizat ca sprijin militar.
Din punctul de vedere al liderului rus, Jens Stoltenberg ar trebui să conştientizeze că armele de precizie cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident armatei ucrainene necesită asistenţă din partea sateliţilor de spionaj occidentali pentru a fi utilizate. Potrivit lui, selecţia ţintelor trebuie să fie realizată de specialişti bine pregătiţi, care nu sunt cetăţeni ucraineni.
În plus, rachetele Storm Shadow/Scalp franco-britanice pot fi ghidate în zbor fără implicarea trupelor ucrainene, proceduri similare fiind aplicabile şi rachetelor americane ATACMS, cu ajutorul datelor furnizate de satelit. Pe scurt, aceste misiuni împotriva obiectivelor ruseşti nu sunt conduse de soldaţi ucraineni, ci de reprezentanţi ai NATO.
„Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă. Trebuie să-şi amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic şi cu o populaţie foarte densă, iar acest factor este un lucru serios la care ar trebui să reflecteze înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în profunzimea teritoriului rus. Ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă.
„(Jens Stoltenberg) a fost prim-ministru al Norvegiei. Ne-am întâlnit şi am soluţionat chestiuni complicate privind Marea Barenţ şi altele. În general, am reuşit să ajungem la acorduri. Atunci, sunt sigur că el nu suferea de demenţă. Această escaladare constantă poate avea consecinţe grave, iar aceste consecinţe grave se fac simţite în Europa. Cum vor reacţiona Statele Unite?”, a spus liderul rus, făcând aluzie la paritatea nucleară dintre Rusia şi SUA.
Declarațiile sale au fost făcute la o conferinţă de presă, ce a avut loc la finalul vizitei sale oficiale în Uzbekistan, potrivit agenției de presă AFP.
Instruitorii militari occidentali sunt deja în Ucraina, sub acoperirea de mercenari
Vladimir Putin a vorbit și despre declarația comandantului-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, conform căreia Ucraina a ajuns la un acord cu Franța pentru trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina.
Ulterior, informația a fost nuanțată de Ministerul Apărării din Ucraina, care a precizat că un astfel de acord este încă în stadiul de negociere.
Președintele Rusiei a spus că instructori militari occidentali sunt deja în Ucraina, sub acoperirea de mercenari. Ofensiva lansată de armata rusă în regiunea nord-estică Harkov a fost provocată de aliații occidentali ai Ucrainei, care au ignorat solicitările Rusiei de a împiedica soldații ucraineni să atace regiunea rusă de graniță Belgorod.
„În ceea ce privește faptul că ar putea exista sau există mercenari în Ucraina, știm bine despre asta. Nu este nimic nou aici. Militarii din Ucraina spun că pot apărea acolo, dar sunt acolo! Auzim că se vorbește în engleză, franceză, poloneză.
Declarațiile oficiale despre posibila trimitere a personalului militar străin în Ucraina se pot datora faptului că este aparent din ce în ce mai dificil pentru ei să ascundă aceste pierderi, așa că poate a venit timpul să arate că sunt prezenți oficial acolo pentru a arăta pierderile în mod realist, legal”, a zis el.
Rusia ar fi dispusă să se așeze la masa negocierilor
Rusia este dispusă să relanseze negocierile de pace cu Ucraina. Cu toate acestea, el a contestat din nou legitimitatea omologului său, Volodimir Zelenski, ale cărui mandat a expirat pe 20 mai 2024.
Rusia nu va permite Poloniei să intervină în război
Președintele Rusiei a dat asigurări că contingentele militare poloneze, dacă vor fi trimise în Ucraina, nu vor părăsi ulterior această țară. a continuat președintele rus.
El a numit „prostii și prostii” informațiile potrivit cărora contingente străine vor fi desfășurate la granițele Ucrainei pentru a elibera armata ucraineană care se află acum acolo.
„Autoritățile poloneze spun că sunt gata să-și trimită contingentele. Auzim vorbindu-se polonez, sunt mulți mercenari din Polonia. Dacă unele contingente de țări europene intră împreună cu polonezii, atunci alții vor pleca, iar polonezii nu vor pleca niciodată.
Acesta este un lucru evident, pentru mine, cel puțin sigur. Poate greșesc, dar este puțin probabil”, a spus liderul rus.
Totuși, ministrul de Externe din Polonia, Radoslaw Sikorski, crede că Polonia nu ar trebui să excludă posibilitatea de a trimite trupe militare în Ucraina.