Vladimir Putin a apreciat că, în scurt timp, politicienii europeni își vor schimba poziția și vor începe să sprijine administrația Donald Trump, după ce, anterior, au fost activ implicați în contestarea acestuia, favorizându-l pe fostul președinte american Joe Biden.

Vladimir Putin spune că are o viziune diferită asupra valorilor și politicii internaționale

Putin a subliniat că Trump are o viziune diferită asupra valorilor și politicii internaționale, inclusiv în controversatele politici de gen. În acest context, liderul rus a remarcat că Europa a avut în trecut lideri politici de talie mondială, menționând figuri precum Charles de Gaulle, Francois Mitterrand și Jacques Chirac din Franța, dar și Willy Brandt, Helmut Kohl și Gerhard Schröder din Germania.

Acesta a exprimat regretul că, în prezent, astfel de lideri sunt aproape inexistenți, adăugând că mulți politicieni europeni actuali nu au experiența necesară și nu se concentrează asupra intereselor cetățenilor din statele pe care le conduc.

„Trump, cu caracterul său, cu tenacitatea lui, va face în curând ordine. Şi toate acestea, veţi vedea, se vor întâmpla destul de repede. (…) Trump are o viziune diferită asupra a ceea ce este bine şi a ceea ce este rău, inclusiv când vine vorba despre politica de gen şi de alte chestiuni.

Unii oameni nici măcar nu au pregătire, nu sunt unde trebuie şi se ocupă de probleme pe care nu le-au abordat niciodată din punctul de vedere al intereselor cetăţenilor ţărilor europene. (…) Acesta este o nenorocire”, a spus Putin.

Donald Trump
SURSĂ FOTO: X

Președintele rus a criticat excluderea Rusiei de la comemorarea a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

În același interviu, președintele rus a criticat excluderea Rusiei de la comemorarea a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, considerând că este un act rușinos ignorarea rolului Uniunii Sovietice în acest moment istoric. La ceremonie au participat numeroși lideri mondiali, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, regele Charles al Regatului Unit, președintele francez Emmanuel Macron și președintele polonez Andrzej Duda. Rusia, succesoarea Uniunii Sovietice, nu a fost invitată din cauza războiului declanșat împotriva Ucrainei.

„Este un lucru atât de ciudat şi de ruşinos de făcut. Îl poţi trata pe şeful statului rus, pe mine, în orice fel vrei tu – nimeni nu cere nicio invitaţie. Dar dacă s-ar fi gândit un pic la asta, ar fi putut fi mult mai subtili”, a mai spus Putin.

Putin a susținut că, deși organizatorii evenimentului puteau să nu-l invite pe el personal, ar fi putut manifesta mai multă sensibilitate și să permită prezența familiilor soldaților sovietici care au participat la eliberarea lagărelor naziste. Acesta a amintit că, în timpul avansului Armatei Roșii în Europa, trupele sovietice au eliberat lagăre precum Majdanek, Auschwitz, Stutthof, Sachsenhausen și Ravensbrück, în timp ce forțele americane și britanice au eliberat alte centre de detenție, inclusiv Buchenwald și Bergen-Belsen.