Vladimir Putin, avertisment pentru Republica Moldova
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a susținut joi, 14 decembrie 2023, conferința sa anuală de presă. În cadrul discursului său, el a vorbit despre relațiile bilaterale dintre Moscova și Chișinău.
Potrivit spuselor sale, Kremlinul nu va forța țara vecină să participe la integrarea sa în spațiul post-sovietic. A reamintit, totodată, că este alegerea sa dacă se va debarasa de la energia electrică din Rusia și va alege să cumpere energie electrică de 30% mai scumpă din SUA. „Cea mai săracă țară din Europa” are libertatea să-și aleagă viitorul, a spus el.
„Dacă autoritățile moldovenești nu doresc să participe la integrarea în spațiul post-sovietic, atunci așa să fie.
Dacă cea mai săracă țară din Europa, care primește energie de la noi la prețuri mici, vrea să urmeze exemplul Germaniei, care primește acum energie cu 30% mai scumpă din Statele Unite decât din Rusia, mergeți mai departe.
Același lucru este valabil și pentru alte domenii ale comerțului dintre Republica Moldova și Rusia. Producătorii agricoli moldoveni utilizează în mod activ piața rusă a produselor agricole. Dacă nu vor, nu trebuie”, a declarat, joi, oficialul rus.
Republica Moldova este „următoarea victimă a războiului hibrid declanşat de Occident”
Vă amintim că, cu câteva zile în urmă, ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a avertizat că Republica Moldova este „următoarea victimă a războiului hibrid declanșat de Occident împotriva Rusiei”. Potrivit declarațiilor sale, NATO și UE au sabotat anterior eforturile Kremlinului de a rezolva conflictul din Transnistria, și acum destabilizează formatul „5+2”.
„Memorandumul Kozak, care ar fi putut rezolva în mod fiabil situaţia din Moldova acum 20 de ani, se numără, de asemenea, printre încercările zădărnicite de a rezolva problemele continentului nostru după principiile OSCE.
NATO şi UE au torpilat fără menajamente documentul deja parafat de Chişinău şi Tiraspol, iar acum omoară formatul ”5+2”, ultimul lucru care a mai rămas din eforturile comune pentru o reglementare transnistreană.
De fapt, Moldova este destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid declanşat de Occident împotriva Rusiei”, a declarat, la finalul lui noiembrie 2023, Serghei Lavrov în cadrul Reuniunii OSCE de la Skopje (Macedonia de Nord).
Această platformă diplomatică de negociere este cunoscută sub numele de format „5+2”. Obiectiv său este soluționarea conflictului transnistrean dintre Republica Moldova și Transnistria. Compoziția formatului „5+2” include cele două „părți în conflict” (Republica Moldova și Transnistria), împreună cu Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care acționează în calitate de „mediatori” în procesul de negocieri pentru pace. Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite (SUA) îndeplinesc rolul de „observatori” în acest context.