Președintele rus Vladimir Putin a găzduit vineri o întâlnire cu aliatul său belarus, care a sugerat că Minskul s-ar putea alătura eforturilor Moscovei de a revigora o veche alianță cu Phenianul după summitul din această săptămână cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Președintele belarus Alexander Lukașenko a făcut această propunere în timp ce s-a întâlnit cu Putin în stațiunea Soci de la Marea Neagră. Aici liderul rus a declarat că îl va informa despre discuțiile cu Kim de miercuri de la portul spațial Vostochny din Orientul Îndepărtat al Rusiei, potrivit Associated Press.

„Aș dori să vă informez despre discuție, despre situația din regiune, care a fost destul de importantă, și, de asemenea, să abordez cea mai acută problemă, situația din Ucraina”, a declarat Putin la începutul întâlnirii.

Liderul belarus propune o cooperare în trei direcții cu Rusia și Coreea de Nord

Lukașenko a răspuns spunând că „am putea să ne gândim la o cooperare în trei direcții”, adăugând că „s-ar putea găsi un pic de muncă pentru Belarus și acolo”.

Vineri, Kim și-a continuat călătoria prin vizitarea unei fabrici de avioane pentru a vedea cele mai recente avioane de luptă rusești. Sâmbătă, este programată sosirea sa în portul rusesc Vladivostok, unde este așteptat să vadă navele de război ale Flotei rusești din Pacific și să viziteze o universitate.

SUA și aliații săi consideră că Kim Jong Un va furniza probabil muniție Rusiei pentru a fi folosită în Ucraina în schimbul unor arme avansate sau tehnologie de la Moscova. Un astfel de acord care ar încălca sancțiunile ONU împotriva Phenianului, care interzic orice comerț cu arme cu Coreea de Nord.

Putin susține că o cooperare Rusia-Coreea de Nord nu reprezintă o amenințare

Vladimir Putin a apărat însă cooperarea între Rusia și Coreea de Nord. El a insistat că acest lucru nu reprezintă o amenințare pentru nimeni. De asemenea, a precizat că Moscova nu a încălcat nicio sancțiune internațională impusă Coreii de Nord.

„Noi nu încălcăm niciodată nimic, iar în acest caz nu avem nicio intenție de a încălca ceva. (…)

Dar cu siguranță vom căuta oportunități pentru dezvoltarea relațiilor ruso-nord-coreene”, a declarat el reporterilor.

Întâlnirea dintre Putin și Lukașenko a fost a șaptea din acest an. Lukașenko a permis Kremlinului să folosească teritoriul belarus pentru a trimite trupe în Ucraina în februarie 2022.

În timp ce Belarus a continuat să găzduiască trupe rusești, Lukașenko a subliniat că țara sa nu se va alătura luptelor.