Vladimir Putin cutremură planeta
Într-un discurs ținut duminică la Kremlin, președintele rus Vladimir Putin a demarat campania electorală cu un pahar de șampanie în mână. Președintele rus a abordat mai multe teme printre care:
- ostilitatea Occidentului față de Moscova
- conflictul din Ucraina
De asemenea, liderul de la Kremlin a evidențiat progresele Rusiei în domeniul apărării și producției de armament. În context, el a precizat că ucrainenii „rămân fără muniție” și nu au niciun viitor.
Într-un clip care deja este publicat pe X (fostul Twitter), liderul rus a menționat că, deși țara sa nu dispune de tot ceea ce își dorește, industria militară rusă a înregistrat progrese semnificative.
De asemenea. Vladimir Putin a subliniat că ucrainenii nu au resurse sau o bază industrială proprie. Așadar, el i-a caracterizat drept „imbecili”. Pe fond, președintele rus a mai sugerat că aceștia sunt dispuși să colaboreze cu oricine doar pentru a dăuna Rusiei.
Putin a exprimat, de asemenea, dezaprobarea față de comportamentul ucrainenilor. El a spus despre aceștia că sunt:
- neo-naziști
- fără o ideologie solidă
- dispuși să colaboreze cu oricine pentru a dăuna Rusiei
Putin doesn’t sound like a man who’s interested in a negotiated peace in Ukraine:
“They’re running out [of weapons]… They don’t have anything, they have no future. But we do have a future.”
(This is a newly released clip from his Kremlin awards ceremony for troops on Friday) pic.twitter.com/xZBYIaTJi8
— Francis Scarr (@francis_scarr) December 10, 2023
„Nu vorbesc despre ceea ce se întâmplă în viața reală, când oamenii sunt vânați în plină stradă și uciși. Imaginile sunt văzute de lumea întreagă. Nu sunt doar imbecili, sunt neo-naziști, evident. Și ce credeți despre asta? Un om a luat poziție, public: acest om a luptat împotriva Rusiei în Al Doilea război Mondial. Și cine a luptat împotriva Rusiei în al doilea Război Mondial? Fasciștii. Și, apropo, a luptat și împotriva Canadei. Este o logică destul de încâlcită. Sunt pregătiți pentru orice, pregătiți să coopereze cu oricine, numai să facă rău Rusiei.”, a mai spus Putin.
Rusia se pregătește să organizeze alegeri prezidențiale în martie 2024
Camera superioară a parlamentului rus a votat pentru a stabili data viitoarelor alegeri prezidențiale din Rusia pentru 17 martie 2024. Asta l-ar putea apropia pe președintele Vladimir Putin de un al cincilea mandat.
Membrii Consiliului Federației din cadrul Adunării Federale au votat în unanimitate pentru a aproba un decret de stabilire a datei.
„Prin această decizie, lansăm efectiv începutul campaniei electorale”, a declarat Valentina Matviyenko, șefa Camerei.
Pentru prima dată, vor participa la vot locuitorii din părțile regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporizhia și Kherson din Ucraina anexate de Rusia, a adăugat ea.
„Alegând împreună un șef de stat, împărtășim pe deplin responsabilitatea comună și destinul comun al patriei noastre”, a spus Matviyenko.
Posibili candidați
După ce a stabilit un control strâns asupra sistemului politic rusesc, victoria lui Putin este aproape asigurată dacă va candida.
Criticii proeminenți care l-ar putea contesta la vot sunt fie în închisoare, fie trăiesc în străinătate, iar majoritatea presei independente a fost interzisă.
Nici campania militară costisitoare și îndelungată din Ucraina, care a început în februarie 2022, nici rebeliunea eșuată din iunie a șefului mercenarilor Evgheni Prigojin nu par să-i fi afectat rating-urile ridicate de aprobare raportate de institutele de sondare independente.
Alegerile din martie îi vor deschide probabil calea pentru a rămâne la putere cel puțin până în 2030. Iar dacă va contesta și va câștiga alte alegeri după aceea, ar putea guverna până la vârsta de 83 de ani.
Două persoane și-au anunțat intenția de a candida:
- fostul deputat Boris Nadejdin, care ocupă un loc într-un consiliu municipal din regiunea Moscovei
- Ekaterina Duntsova, o jurnalistă și avocată din regiunea Tver, la nord de Moscova, care a fost cândva membră a unui for legislativ local
Pentru amândoi, înscrierea pe buletinul de vot ar putea fi o bătălie dificilă. Cu excepția cazului în care unul dintre cele cinci partide politice care au locuri în Duma de Stat, camera inferioară a Rusiei, îi desemnează drept candidați, ei ar trebui să strângă zeci de mii de semnături în mai multe regiuni.
Potrivit legislației electorale ruse, candidații propuși de un partid care nu este reprezentat în Duma de Stat sau în cel puțin o treime din legislativele regionale trebuie să prezinte cel puțin 100.000 de semnături din 40 sau mai multe regiuni. Cei care candidează independent de orice partid ar avea nevoie de minimum 300.000 de semnături din 40 de regiuni sau mai mult, scrie Al Jazeera.