Vladimir Putin a anulat un decret care prevedea reglementarea conflictului transnistrean din Republica Moldova
Marți, 21 februarie 2023, Vladimir Putin a anulat un decret care data din anul 2012 şi care stabilea principiile directoare ale politicii externe a Federaţiei Ruse, în documentul anulat stipulându-se și faptul că trebuie găsite „căi de soluţionare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.
În Monitorul Oficial al Federaţiei Ruse este publicat un „Decret al Preşedintelui Federaţiei Ruse nr.111 din 21 februarie 2023 cu privire la invalidarea Decretului Preşedintelui Federaţiei Ruse nr. 605 din 7 mai 2012 cu privire la măsurile de punere în aplicare a politicii externe a Federaţiei Ruse.”
În decretul anulat se stipulau următoarele:
„Pentru a pune în aplicare în mod consecvent politica externă a Federaţiei Ruse, permiţând asigurarea intereselor sale naţionale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii şi politicii multi-vectoriale în condiţiile formării unui nou sistem policentric de relaţii internaţionale, hotărăsc următoarele:
1. Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, împreună cu alte organe federale ale puterii executive (…)
e) în relaţiile cu statele membre ale Comunităţii Statelor Independente:
să continue să participe în mod activ la găsirea unei soluţii la problema transnistreană, bazată pe respectarea suveranităţii, a integrităţii teritoriale şi a statutului de neutralitate al Republicii Moldova în stabilirea unui statut special pentru Transnistria.”
Decretul anulat reglementa, totodată, relaţiile Federației Ruse cu diversele organizaţii internaţionale, inclusiv Uniunea Europeană (UE) şi NATO și diverse state, printre care Statele Unite ale Americii (SUA).
Potrivit agenţiei de presă de stat din Rusia – TASS, decretul respectiv a fost invalidat „pentru a asigura interesele naţionale ale Federaţiei Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relaţiile internaţionale” şi intră în vigoare în ziua publicării. În esenţă, prevederile documentului respectiv corespundeau conceptului de politică externă a Rusiei, iar acum „se aşteaptă ca noua sa versiune să fie aprobată în viitorul apropiat”.
În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale dintre Rusia și SUA, decretul revocat prevedea menţinerea unei „interacţiuni stabile şi previzibile, bazate pe principiile egalităţii, neamestecului în afacerile interne şi respectului pentru interesele reciproce”. Ministerul Afacerilor Externe din Rusia era obligat să asigure implementarea consecventă a Tratatului dintre Moscova și Washington privind măsurile pentru reducerea şi limitarea armelor strategice ofensive, dar în cadrul celei de-a 18-a alocuțiune în fața Adunării Federale, Vladimir Putin a anunțat suspendarea sa.
Rusia va continua să își îndeplinească obiectivele militare în Ucraina
Vladimir Putin a anulat decretul respectiv la doar câteva ore distanță după ce a anunțat că războiul din Ucraina va continua şi că este un război de facto împotriva SUA şi NATO.
Președintele Rusiei și-a început discursul prin a spune că va „vorbi într-o perioadă complicată și de frontieră pentru țara noastră, în timpul unor schimbări drastice în lumea noastră”. Acesta a precizat că „evenimentele istorice vor determina viitorul țării noastre… fiecare dintre noi este legat de o responsabilitate uriașă”.
„Dragi cetățeni ai Federației Ruse, în discursul de astăzi vă voi spune care este situația în țară, într-un context dificil, într-o perioadă dificilă. Sunt schimbări majore care se întâmplă în lume. Există schimbări istorice care vor determina viitorul țării noastre și al poporului nostru. Fiecare dintre noi poartă o responsabilitate foarte mare. Acum aproape un an, pentru a ne proteja oamenii și ținuturile noastre istorice, pentru a asigura securitatea și a anihila amenințarea care a apărut de la regimul de la Kiev, după anul 2014, am decis să pornim o operațiune militară specială.
Pas cu pas, vom continua să îndeplinim obiectivele (…) Încă din 2014, Donbasul luptă pentru a-și apăra dreptul de a trăi pe teritoriul lor și de a vorbi propria limbă. Au luptat și nu au cedat, în condițiile în care au fost blocați și au fost bombardați. Au primit doar ură de la regimul de la Kiev. Ei au așteptat și au sperat că Rusia va veni și îi va ajuta. Știm cu toții foarte bine, am făcut tot ce era posibil, absolut tot ce era posibil pentru a rezolva această problemă într-o manieră pașnică”, a anunțat președintele Rusiei.
„Am avut răbdare în negocierile noastre pentru a ieși din acest conflict oribil. Oricum, pe la spatele nostru, un cu totul și cu totul alt scenariu era pregătit. Asigurările pe care le-am primit de la liderii din vest referitor la pacea din Donbas s-au dovedit a fi minciuni. Nu făceau decât să tragă de timp și încercau să închidă ochii la represiunea și primele politice ale regimului de la Kiev și la abuzurile pe bază de religie și actelor teroriste ce aveau loc în Donbas.
În academiile, în universitățile din vest antrenau unități naționaliste și trimiteau arme. Vreau să subliniez că asta s-a întâmplat înainte de operațiunea militară specială. Ei negociau transportul unor echipamente grele, avioane și sisteme de apărare antiaeriană. De asemenea, vorbeau public despre a trimite arme nucleare în Ucraina. NATO și țările vestice își construiau baze militare la granițele noastre și antrenau soldați pentru viitorul teatru de război. Astăzi recunosc public asta, fără să le fie rușine. Vorbesc despre înțelegerea de la Minsk, ca și cum ar fi doar un spectacol, doar un show”, a adăugat el.