Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a făcut un anunţ surprinzător, în contextul crizei energetice prin care trece Europa în acest moment. Există totuşi şi un element de care europenii trebuie să ţină cont, înainte de a răspunde mesajului transmis de Moscova.
Rusia anunţă că este gata să sară în ajutorul Europei!
Dacă Europa o va cere, Rusia va livra mai multe gaze naturale, spune Vladimir Putin
Preşedintele Vladimir Putin a declarat, miercuri, că ţara este oricând dispusă şi pregătită să crească livrările de gaze naturale către Europa. Tot ce este nevoie e ca Europa să ceară acest lucru.
Liderul de la Kremlin a mai respins, în declaraţia sa, acuzele potrivit cărora Rusia ar fi limitat livrările de gaze din motive politice. Totuşi, Putin spune că ţările europene ar trebui să încheie contracte pe termen leng cu Gazprom, pentru a se evita astfel de probleme, transmit agenţiile Reuters şi AFP.
“Dacă ei cer să creştem mai mult (livrările de gaze – n.red.), suntem gata să le creştem. Le vom creşte cu cât cer partenerii noştri. Nu există niciun refuz, niciunul”, a declarat Vladimir Putin, prezent la o conferinţă pe teme energetice.
Cât despre acuzaţia că Rusia ar folosi energia drept o armă politică, Putin a catalogat-o drept un “nonsens total”. Europenii au făcut în ultimii ani “greşeala” de a miza pe achiziţiile pe piaţa spot în loc să încheie cu Rusia contracte pe termen lung pentru achiziţia de gaze. Vladimir Putin a pledat în acest context pe stabilirea “unui mecanism pe termen lung pentru stabilizarea pieţei energiei”.
Ruşii vor să încheie noi contracte, în cazul furnizării suplimentare de gaze
Anterior declaraţiilor preşedintelui rus, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, spunea că Gazprom furnizează în acest moment Europei gaze naturale la nivelurile maxime prevăzute în contractele existente, astfel că orice eventuală creştere a acestora va trebui negociată cu compania rusă.
“Dacă vor fi cereri, aceasta se va putea face numai prin noi condiţii contractuale”, spunea şi ministrul rus al Energiei, Nikolai Şulghinov.
În luna octombrie, preţul gazelor naturale pe piaţa din Europa a ajuns la niveluri record. Rusia a negat, în mod repetat, că ar limita în mod intenţionat volumele livrate pentru a exercita presiuni în vederea aprobării rapide de către organismele de reglementare europene a gazoductului Nord Stream 2, care transportă gaze naturale din Rusia direct în Germania prin Marea Baltică.
Stocurile de gaze la nivel european sunt la un nivel foarte redus în acest moment, ca urmare a iernii prelungite care a trecut, dar şi din cauza contribuţiei reduse a energiilor regenerabile, cum este cea eoliană, pentru care condiţiile meteo nu au fost suficient de favorabile.