Putin cutremură toată omenirea! Contraofensiva ucraineană din războiul cu Rusia nu a adus rezultatul scontat. Mai degrabă, remarcă ziariștii britanici de la The Telegraph, Vladimir Putin este la un pas de o victorie răsunătoare.
Putin pare să câștige în Ucraina
În timp ce atenția lumii s-a concentrat asupra conflictului dintre Israel și Hamas, Ucraina a fost zguduită de un puternic cutremur. Contraofensiva Ucrainei nu a avut succes sau, conform afirmațiilor lui Volodimir Zelenski, „nu a adus rezultatele așteptate”, după cum arată o analiză publicată în The Telegraph.
Pe măsură ce ucrainenii epuizați se retrag în fața forțelor ruse și a terenurilor minate, ințiativa revine invadatorilor. Rusia avansează prin ruinele ceea ce ar fi trebuit să fie orașul Marinka din regiunea Donețk. Un oraș cu o importanță mai mult psihologică decât strategică. Rachetele atacă din nou Kievul. Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a avertizat că țara ei se confruntă cu un „pericol de moarte”, într-un apel la BBC.
Acum este momentul pentru ucraineni să se regrupeze. Și să încerce să-și mențină teritoriile câștigate. Similar cu situația din 1914, o linie fortificată traversează frontul de la Delta Niprului către frontiera rusească. Într-un scenariu asemănător, tehnologia militară joacă în dezavantajul apărătorului. Iar victoriile mici sunt obținute cu un preț imens.
Așa cum s-a întâmplat în Primul Război Mondial, conflictul s-a încheiat în parte datorită numărului mai mare de trupe ale aliaților. În mod brutal, aceștia au putut, în special după implicarea completă a Americii începând cu anul 1918, să trimită un număr mai mare de trupe pe front în comparație cu Puterile Centrale.
Rusia, efective militare interminabile
În prezent, avantajul demografic este în favoarea Rusiei. Are o populație de peste trei ori mai mare decât cea a Ucrainei. Rusia a redirecționat aproximativ o treime din producția civilă antebelică către eforturile de război, iar acum exploatează dronele, echivalentul modern al sârmei ghimpate și al mitralierelor care au fost atât de utile apărătorilor în mlaștinile Olandei.
Pentru ruși, costurile pe termen lung ale acestei reveniri la o economie de război sunt exorbitante. Vladimir Putin i-a condamnat pe cei suferinzi „mujici” la ani întregi de privațiuni și foamete. Cu toate acestea, până în prezent, strategia a avut succes. Rusia a reușit să-și mențină poziția până în iarnă, fără să înregistreze progrese semnificative în avansul său în Ucraina.
Suntem cu toții tentați să adoptăm o perspectivă subiectivă și, fără îndoială, vor fi scrise articole despre dificultățile pe care le întâmpină apărătorii dedicati. Cu toate acestea, acest impas era departe de a fi previzibil în momentul declanșării contraofensivei în iunie, mai notează sursa.