Ilan Șor pare să aibă un plan solid pentru preluarea puterii. El a implementat acest plan pentru a deplasa atenţia guvernului de la o formaţiune politică care susține Rusia. Partidul Maiei Sandu, PAS, pare să fie principalul obiectiv al tandemului Putin-Șor și trebuie eliminat din ecuație.
În acest sens, Ilan Șor a susţinut două partide mai puțin semnificative, se arată într-un material amplu apărut în EVZ.ro. Scopul a fost de a atrage atenţia departe de un al treilea partid, considerat adevărata preocupare a tandemului Putin-Șor.
Una dintre aceste partide este „Renaștere”. E vorba de o formațiune politică adusă în prim-plan după o perioadă de inactivitate. În doar 6 luni, acest partid a reușit să se afirme în peisajul politic din Republica Moldova și să obțină sprijin electoral. Mai ales în raionul Orhei, care anterior era sub conducerea Partidului Șor.
Succes neașteptat pentru Partidul „Renaștere”
Rezultatul alegerilor locale din noiembrie a reprezentat un succes remarcabil pentru Partidul „Renaștere”. Aceasta este o realizare notabilă, având în vedere că până de curând, doar câțiva oameni cunoșteau despre acest partid și nu se remarcase în vreun fel.
Partidul „Renaștere” a obținut 27 de mandate de primar. A mai luat 305 mandate de consilier de nivelul II. A obținut și 35 de mandate de consilier de nivelul I.
Este important de menționat că majoritatea acestor mandate sunt în raionul Orhei. Aceste funcții erau ocupate până în noiembrie 2023 de membri sau susținători ai Partidului Șor. Un număr semnificativ de funcționari locali din Orhei au rămas în funcție, însă au făcut tranziția de la Partidul Șor la Partidul „Renaștere”.
Ilan Șor a anticipat că formațiunea sa va fi interzisă prin lege
La data de 10 mai 2023, Curtea Constituțională a început examinarea sesizării Guvernului privind scoaterea Partidului Șor în afara legii. Înzestrat cu abilitatea de a crea scheme care să funcționeze în timp, Ilan Șor a anticipat că formațiunea sa va fi interzisă prin lege.
Aflat în locuința sa din Israel, fostul deputat Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare într-un dosar de fraudă bancară, se pregătea să facă față două mari provocări.
Eșecul în alegeri l-ar fi putut irita pe Vladimir Putin
Prima provocare era legată de câștigarea alegerilor pentru conducerea Găgăuziei. A doua era menținerea controlului în localitățile pe care le controla, chiar și după alegerile locale din toamna anului 2023.
Pentru Ilan Șor, problema din Găgăuzia părea să fie ușor de gestionat, mai ales că partidul său încă funcționa legal. Totuși, provocarea cu alegerile locale îi aducea mari bătăi de cap.
Eșecul în a obține un rezultat favorabil pentru un partid pro-rus la alegerile locale, care ar fi putut menține viziunea Federației Ruse asupra Republicii Moldova, l-ar fi putut irita pe Vladimir Putin. Acest lucru ar fi însemnat blocarea surselor financiare pentru Șor. El rămăsese, de altfel, fără afacerile sale din Republica Moldova și cu conturi blocate la nivel internațional.
Partidele care au unit forțele împotriva guvernării pro-occidentale
În octombrie 2022, Partidul Șor, Partidul „Acasă Construim Europa” al fugarului aflat la Londra, Gheorghe Cavcaliuc, Partidului Comuniștilor condus de Vladimir Voronin și Partidul „Renașterea-Vozrojdenie” au format un așa-numit Comitet al Salvării Naționale. Inițiativa a provenit de la Ilan Șor. Aceste partide au unit forțele împotriva guvernării pro-occidentale.
Fostul președinte Igor Dodon, aflat în acea perioadă în arest la domiciliu, a refuzat să se alăture protestelor anti-guvernamentale. Acest lucru l-a adus în dizgrația lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin își redirecționase fluxurile financiare destinate destabilizării situației din Moldova către Ilan Șor.
Într-o convorbire telefonică interceptată în septembrie 2022 de procurorii anticorupție dintre Igor Dodon și cumnatul său Petru Merineanu, care se afla în arest preventiv, fostul șef al statului îi spunea acestuia din urmă că va fi eliberat curând. Speranța lui Dodon venea dintr-o înțelegere cu factorii de decizie. El să nu se alăture protestelor lui Șor, iar în schimb, el și Merineanu să scape din arest.
Planul pus la cale de susținătorul lui Putin
Ilan Șor nu sta nici el cu mâinile în sân. În luna mai 2023, patru deputați din Partidul lui Dodon, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovshi, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care au părăsit formațiunea ce le-a garantat mandatele de deputat de-a lungul anilor, au anunțat că se alătură Partidului „Renaștere”.
Acest anunț a fost făcut la scurt timp după vizita lui Bolea și Suhodolski în Israel. Aici s-au întâlnit cu Ilan Șor. Vasile Bolea a declarat într-o conferință de presă că ruptura de partid a fost provocată de vizita lor în Israel și de evenimentele recente din autonomia Găgăuză.
Ulterior, mai mulți aleși locali din diverse raioane au anunțat că părăsesc PSRM și se alătură Partidului „Renaștere”. Partidul Renaștere-Возрождение (abreviat PR) este o formațiune de stânga din Republica Moldova. Ea a fost înființată în 2012 de foștii deputați comuniști Vadim Mișin, Oleg Babenco, Tatiana Botnariuc, care au părăsit Partidul Comuniștilor, alături de ex-premierul Vasile Tarlev.
Noua structură avea să cuprindă șapte persoane care fuseseră anterior în Partidul Comunist. E vorba de Igor Dodon, Vadim Mișin, Zinaida Greceanîi, Ion Ceban, Veronica Abramciuc, Tatiana Botnariuc și Oleg Babenco.
Totuși, pe 26 octombrie 2012, Parlamentul a adoptat un proiect de lege inițiat de liberalul Valeriu Munteanu, conform căruia fracțiunile parlamentare se constituie doar în termen de 10 zile după constituirea legală a Parlamentului, ceea ce a suspendat intențiile deputaților neafiliați. Este important de menționat că Serghei Mișin, deși este liderul formațiunii, rămâne în umbră în fața lui Vasile Bolea și Alexandr Nesterovschi.
Blocul Ș.O.R., alcătuit din două partide necunoscute
După ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, a apărut o altă formațiune politică cu același nume – Blocul Ș.O.R., alcătuit din două partide necunoscute anterior: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul privind formarea blocului a fost făcut de către fugitivul Ilan Șor. Ulterior, Partidul „Ai noștri” a fost redenumit Partidul Politic „Șansă”. Într-un interval de timp foarte scurt, partidul a avut doi lideri la conducere.
După câteva zile în care președinta partidului a fost Olga Ursatîi, jurnalistul Alexei Lungu a devenit noul președinte al Partidului „Șansă”. Ulterior, acest partid a anunțat oficial unirea cu echipa politică a lui Ilan Șor și s-a lansat în campania electorală. La 3 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis anularea înregistrării la alegerile locale generale a tuturor candidaților Partidului „Șansă”. Această hotărâre a fost luată la doar două zile înainte de scrutinul local.
Decizia a venit în urma prezentării unui raport de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS) privind atacurile asupra Republicii Moldova și implicarea Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova.= Partidul „Șansă” a funcționat ca un paravan pentru Partidul „Renaștere”, distrăgând atenția autorităților de la formațiunea politică pe care liderul de la Kremlin și colaboratorul său din Israel au susținut-o cu adevărat.
Scopul Partidului „Șansă” a fost și acela de a devia atenția de la fluxurile financiare care alimentau Partidul „Renaștere”. Cu toate acestea, autoritățile au ajuns să înțeleagă la un moment dat rolul pe care-l juca Partidul „Renaștere” în schemelor Kremlinului.
Mai multe detalii găsiți aici.