Legi noi semnate de Vladimir Putin
Una dintre cele mai importante prevederi ale noii legislații semnate de Vladimir Putin este incriminarea „discreditării” armatei ruse. Orice comentariu critic la adresa acțiunilor militare poate atrage pedepse severe. De asemenea, se sancționează solicitarea de sancțiuni internaționale împotriva Rusiei.
Noua legislație „incriminează «discreditarea» armatei sau solicitarea de sancțiuni împotriva Rusiei”. În plus, ea „interzice «sprijinirea implementării deciziilor» luate de organizațiile internaționale din care Moscova nu face parte”.
O astfel de măsură poate fi aplicată, de exemplu, în cazul Curții Penale Internaționale, care a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin în aprilie 2023.
Legea mai prevede că poate fi utilizată împotriva celor care acționează „contra cost” sau în scop lucrativ, ceea ce extinde riscul pentru orice persoană sau ONG cu finanțare externă.
Se extinde statutul de „agent străin”
Eticheta de „agent străin” se aplică acum mai larg decât oricând. Cei care colaborează cu instituții internaționale ce au exclus Rusia sau promovează sancțiuni pot fi catalogați astfel.
O altă lege nouă le interzice «agenților străini» […] să desfășoare orice activități educaționale sau să facă parte din consiliile de administrație ale corporațiilor de stat.
Cei care ajută organizații internaționale ce exclud Rusia sau solicită sancțiuni împotriva țării pot fi acum tratați și ei ca agenți străini, potrivit unuia dintre decretele promulgate de Vladimir Putin.
Această etichetare nu este nouă. Rusia a adoptat prima lege privind agenții străini în 2012. Aceasta obligă persoanele și organizațiile vizate „să menționeze acest lucru în fiecare declarație publică pe care o fac”.
Pe lista „agenților străini” figurează în prezent circa o mie de persoane și organizații, printre care muzicieni, scriitori și jurnaliști cunoscuți. Reacțiile celor vizați sunt adesea ironice sau critice față de regim.
În această lună, autoritățile ruse l-au declarat „agent străin” și pe Andrei Kozîrev, primul ministru de externe post-sovietic al Rusiei, care a devenit un critic acerb al președintelui Vladimir Putin.
Întrebat despre decizia autorităților ruse, fostul ministru de externe a spus că ea reflectă „stupiditatea regimului”.
„Mă bucur să mă alătur acelor oameni nobili care au fost la rândul lor desemnați agenți străini”, a declarat fostul oficial rus.
Mulți dintre cei vizați de această măsură au fost forțați să plece în exil. Uneori au fost nevoiți să fugă brusc, păstrând proprietăți în Rusia, ceea ce le expune bunurile la confiscare.
Confiscarea averilor, o nouă armă de intimidare
Noile legi semnate de Vladimir Putin prevăd și o lovitură economică majoră pentru opozanți: „confiscarea bunurilor în cazul celor condamnați pentru astfel de acuzații”.
Această măsură pune presiune suplimentară asupra celor care contestă autoritățile, mai ales dacă au părăsit țara în grabă și nu au putut să își protejeze proprietățile.