„Ar putea fi folosite, dar în situații foarte, foarte specifice”, a declarat fostul ministru rus de Externe Andrei Kozîrev pentru Fox News Digital.
„Dacă Rusia s-ar simți amenințată sau dacă trupele NATO vor ajunge la Moscova, atunci probabil vor recurge la arme nucleare”, afirmă Kozîrev, citat de Fox News.
„Dar nu există nicio amenințare existențială pentru Rusia în circumstanțele actuale”, a mai spus Kozîrev.
Rusia va recurge la arme nucleare dacă se va confrunta cu o „înfrângere militară copleșitoare” în Donbas
Rusia și-a schimbat strategia, în ultimele săptămâni, după ce nu a reușit să preia controlul asupra Kievului, în urma unei campanii intense de peste o lună în nordul Ucrainei.
Armata rusă susține că și-a atins obiectivul primordial și că acum se va concentra pe securizarea regiunii Donbas, o mișcare pe care unii au etichetat-o drept „premiu de consolare” pentru a compensa „sacrificiile” soldaților ruși.
Brent Sadler, membru al Fundației Heritage, a sugerat că Putin ar putea recurge la o lovitură nucleară tactică dacă Rusia se va confrunta cu o „înfrângere militară copleșitoare” în Donbas.
„Acesta ar fi cazul în care o armă nucleară tactică ar putea fi luată în considerare pentru a demonstra hotărârea și pentru a inversa orice tendințe care apar în armata rusă”, a spus Sadler.
„Nu cred totuși că ar recurge la aceste arme, pentru că asta ar duce cu siguranță la Al Treilea Război Mondial”, a apreciat Sadler.
Putin „mai mult latră, decât mușcă”
Putin și-a reluat amenințările privind folosirea armelor nucleare după ce Finlanda și Suedia au sugerat că doresc să facă parte din NATO, în urma invaziei Ucrainei.
Kozîrev, autor al cărții „The Firebird: The Elusive Fate of Russian Democracy”, afirmă că Putin nu ar avea astfel de intenții și că, de fapt, „mai mult latră, decât mușcă”.
„Comandanții militari vor face totul pentru a evita un astfel de scenariu și a preveni utilizarea armelor nucleare, cu excepția cazului în care cred că există o amenințare existențială pentru țara lor”, a subliniat el.
Performanțele militare slabe ale Rusiei cresc riscul
În schimb, șeful CIA, William Burns, consideră că performanțele militare slabe ale Rusiei cresc riscul ca Putin să recurgă la arma nucleară. O astfel de ameninţare nu trebuie tratată cu superficialitate, a atras atenția Burns.
Moscova va folosi arma nucleară în cazul în care ar exista o amenințare la adresa existenței statului, a declarat luna trecută purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. După declanșarea invaziei în Ucraina, Kremlinul a ordonat plasarea în stare de alertă a forţelor sale nucleare.
Frederick Kagan, șeful American Enterprise Institute, merge și mai departe, spunând că Putin operează într-o „raționalitate limitată”. Kagan a spus că SUA au funcționat în același cadru în timpul Războiului Rece și că oficialii de la acea vreme erau conștienți de faptul că rușii operau cu o logică diferită de cea a Occidentului.