Vladimir Putin ar vrea să recupereze proprietățile din străinătate ale Imperiului Rus și URSS
Joi seară, a fost publicat un decret semnat către Vladimir Putin, care alocă fonduri pentru înființarea unei unități de stat. Acesta are ca misiune căutarea proprietăților în străinătate și asigurarea înregistrării drepturilor de proprietate ale Rusiei.
Documentul nu precizează suma alocată pentru această operațiune sau tipurile specifice de proprietăți căutate.
Nu este clar ce a motivat emiterea acestui decret. Este însă puțin probabil ca interesul lui Putin pentru fostele proprietăți imperiale să diminueze îngrijorările legate de ambițiile sale în rândul statelor vecine. Acest lucru survine în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina a perturbat securitatea europeană, notează Bloomberg.
La apogeul său, Imperiul Rus cuprindea teritorii din Polonia modernă și statele baltice Estonia, Letonia și Lituania, precum și o parte a Finlandei. Imperiul a fost dizolvat în urma presiunii Primului Război Mondial și a revoluției bolșevice din 1917, condusă de Vladimir Lenin. Astfel, s-a marcat nașterea statului comunist.
Uniunea Sovietică a fost înființată în 1922. Aceasta a acoperit o mare parte din fostul teritoriu al Imperiului, cu excepția Poloniei și Finlandei, până la destrămarea sa în 1991. Acest eveniment a condus la independența republicilor constitutive din țările baltice, Caucaz, Asia Centrală, precum și Moldova, Ucraina și Belarus.
Cei care au luptat în Armata Rusă devin cetățeni ai Rusiei
Amintim că la începutul acestui an, Vladimir Putin a semnat un decret prin care se acordă cetățenia rusă străinilor care încheie un contract cu Forțele Armate ale Rusiei.
Potrivit unui decret semnat recent de Vladimir Putin și publicat pe portalul oficial de informații juridice, străinii care participă la operațiuni militare speciale alături de Forțele Armate ale Federației Ruse au dreptul să solicite cetățenia rusă.
Conform documentului, străinii eliberați din serviciul militar în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse pot solicita cetățenia rusă. Aceștia pot fi eliberați din diverse motive, precum motive de sănătate, atingerea limitei de vârstă, expirarea contractului sau încetarea stării de lege marțială. Informațiile au fost furnizate de TASS.
Potrivit aceluiași decret, rudele acestor categorii de cetățeni străini vor avea dreptul să obțină cetățenia rusă. Mai multe puteți citi aici.