Olanda este „ferm hotărâtă” să dea o lovitură Moscovei și lui Vladimir Putin, punând capăt importurilor de petrol și gaze rusești până la sfârșitul anului, a declarat vineri ministrul olandez pentru politici climatice și energetice, Rob Jetten.
Olanda, decisă să renunțe la petrolul și gazele din Rusia
Guvernul olandez va subvenționa companiile energetice pentru a umple instalația sa de stocare a gazelor Bergermeer până la 70% din capacitate până la sfârșitul anului, a declarat vineri pentru CNN purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Economice și Politicii Climatice, Pieter ten Bruggencate.
Subvențiile au fost necesare ca un stimulent pentru a importa gaze naturale la nivelul actual al prețurilor, a declarat ten Bruggencate, adăugând că Olanda va pune la dispoziție o sumă estimată la 623 de milioane de euro.
Compania energetică de stat Energie Beheer Nederland va completa capacitatea rămasă în cazul în care programul de subvenții nu se va dovedi suficient, a adăugat ten Bruggencate.
Germania, despre tăierea relațiilor energetice cu Rusia
Zilele trecute, Michael Roth, şeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Bundestag, spune că trebuie tăiate relațiile energetice, dar trebuie luate în considerare consecințele economice și sociale.
„Este o realitate amară că dependența în privinţa aprovizionării cu energie din Rusia în multe țări europene, inclusiv Germania, este mult prea mare. Aceasta este o realitate amară şi această realitate ne aduce în faţa unei dileme morale dezamăgitoare.
Pe de o parte, trebuie să tăiem relaţiile energetice. Pe de altă parte, trebuie să luăm în considerare consecinţele economice şi sociale. Sunt în favoarea interzicerii importului de cărbune. De asemenea, cu un embargo asupra petrolului cât mai curând posibil, trebuie să transmitem Kremlinului un mesaj clar că această dependență energetică se va încheia cât mai curând posibil”, declara acesta pentru Digi24.
Consecințe dezastruoase privind renunțarea imediată la gazul rusesc
El puncta că guvernele europene „trebuie să-şi asume responsabilitatea” nu doar pentru țările lor, dar pentru toată Europa. De asemenea, acesta mai spunea că o renunțare imediată la gazul rusesc ar avea consecințe dezastruoase pentru țări precum România și nu numai.
„Consecinţele economice şi consecinţele sociale pentru ţări precum România şi alte state cu care avem legături economice extrem de puternice ar fi dezastruoase. Nu este vorba despre situația gospodăriilor private, sunt sigur că mulți dintre concetățenii mei, mulți germani vor accepta o creștere enormă a prețurilor la energie. Dar este o provocare pentru familiile cu un venit mediu”, a mai spus șeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Germania.