Printre punctele din măsurile restrictive se numără interzicerea exportului de bunuri precum calculatoarele cuantice și semiconductorii avansați, electronica de înaltă calitate, software-ul, mașinile sensibile și echipamentele de transport. În sancțiuni este inclusă și interdicția la importul de cărbune, potrivit The Barents Observer.

Potrivit Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate Josep Borrell, sancțiunile urmează atrocităților comise de forțele armate ruse în Bucha și în alte locuri aflate sub ocupație rusă. „Scopul sancțiunilor noastre este de a opri comportamentul nesăbuit, inuman și agresiv al trupelor ruse și de a le spune clar decidenților de la Kremlin că agresiunea lor ilegală are un cost greu”, spune Borell într-un comunicat.

Vor fi afectate cele mai mari companii de gaze din Rusia

Printre tehnologiile și echipamentele care vor fi lovite de noile sancțiuni se numără unitățile de schimb de căldură, o componentă cheie în centralele GNL.

Novatek și Gazprom, cele mai mari două companii de gaze naturale din Rusia, sunt pe deplin dependente de tehnologia occidentală și cu greu vor putea face acest lucru fără unități de schimb de căldură și alte echipamente fabricate în străinătate. Novatek aplică tehnologia de la compania germană Linde în LNG 2, marele proiect care se desfășoară acum pe malurile estice ale Golfului Ob.
Conform reglementărilor UE, interdicția include și echipamente care au fost deja contractate și plătite. Producătorii occidentali vor trebui acum să expedieze bunuri contractate înainte de 26 februarie în Rusia până cel târziu pe 27 mai, relatează ziarul Kommersant.

Interdicția de export ar putea include, în cele din urmă, și turbine și alte echipamente-cheie necesare în proiectele de GNL. Rusia a încercat să dezvolte tehnologia internă. Cu toate acestea, tehnologia Arctic Cascade de la Novatek nu a fost un succes, iar compania a anunțat la începutul anului 2022 că proiectele viitoare vor fi construite cu tehnologie occidentală.

Novatek este acum pe cale să finalizeze primul tren al Arctic LNG 2. Potrivit CEO-ului Total Patrick Pouyanné, prima dintre cele trei platforme de proiect este finalizată în proporție de 95%. A doua platformă este finalizată în proporție de 40%, în timp ce construcția celei de-a treia nu a început încă, relatează Kommersant. Fiecare dintre trenuri va avea o capacitate anuală de producție de 6,6 milioane de tone.

Platformele sunt construite la Kola Yard de lângă Murmansk și vor fi remorcate la unitatea de producție din Gydan în 2023. Kola Yard din Belokamenka, regiunea Murmansk, produce platforme gravitaționale pentru ARCTIC LNG 2.

Rusia a avut planuri mari pentru industria sa de GNL

Până în anul 2035, țara urmează să devină cel mai mare producător din lume, cu cel puțin 140 de milioane de tone pe an. Conform Strategiei arctice a Rusiei din 2020, un total de 91 de milioane de tone din acesta vor fi produse în Arctica.

Acum, Novatek cu greu va putea finaliza mai mult decât primul tren al Arctic LNG 2. În cele din urmă, ar putea întâmpina probleme și atunci când achiziționează piesele de schimb necesare pentru Yamal LNG, proiectul care a intrat în producție la sfârșitul anului 2017.

În mod similar, sancțiunile sunt susceptibile de a lovi, de asemenea, Kola Yard în afara Murmansk, locul de construcție a platformelor gravitaționale proiect. De asemenea, va fi afectată și construcția de cisterne din clasa de gheață pentru proiect.

Odată cu oprirea proiectelor de GNL, Rusia nu va putea nici să-și îndeplinească obiectivele ambițioase pentru ruta Mării Nordului. Conform Strategiei arctice a țării, un total de 130 de milioane de tone de mărfuri urmează să fie expediate anual pe rută până în 2035. Iar până în 2024, volumul va constitui cel puțin 80 de milioane de tone.