Comisia Europeană este dispusă să investească până la două miliarde de euro în infrastructurile petroliere din ţările care vor avea probleme dacă vor renunţa la petrolul rusesc, precum Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă.
REPower EU include aceste investiții specifice
„Dacă în majoritatea cazurilor, piaţa mondială permite o înlocuire rapidă şi eficientă, unele state membre sunt mai dependente de petrolul rusesc prin oleoducte” şi „sunt necesare investiţii specifice pentru a garanta securitatea petrolieră”, semnalează planul „REPower EU” al Comisiei Europene, destinat îndepărtării rapide a UE de hidrocarburile din Rusia.
Executivul comunitar prevede alocări bugetare atât pentru transportul de petrol cât şi „investiţii specifice în reconfigurarea şi îmbunătăţirea rafinării de produse derivate din petrol”, relatează agenţia EFE.
Asta pentru că petrolul rusesc este mai greu ca alte tipuri de petrol, precum cel saudit, şi sunt ţări, cum e cazul Ungariei, cu rafinării pregătite pentru acest timp de ţiţei şi care au nevoie de „modificări tehnologice”.
„Se estimează ca investiţiile totale pentru a garanta securitatea aprovizionării cu petrol să se ridice la 1,5-2 miliarde de euro”, arată CE în documentele prezentate.
Noile sancțiuni UE includ interzicerea importurilor de petrol rusesc
Bruxelles a propus un al şaselea pachet de sancţiuni contra Moscovei, care prevede interzicerea graduală a achiziţiilor de petrol rusesc în UE, achiziţii care în 2021 s-au ridicat la 74 miliarde de euro.
Pachetul de sancţiuni s-a confruntat cu opoziţia Ungariei şi puternice reticenţe şi din partea altor ţări, precum Slovacia şi Republica Cehă, dar şi a unor state cu afaceri în transportul maritim, precum Grecia, Cipru şi Malta.
Surse comunitare au precizat că în cazul Ungariei investiţiile vor fi de „câteva sute de milioane de euro”. Dar, acestea vor fi condiţionate de respectarea de către Budapesta a Statului de drept, după cum cere Bruxelles.
Planul UE pentru a scăpa de combustibilii fosili din Rusia
De asemenea, Comisia Europeană a dezvăluit miercuri planul de 210 miliarde de euro pentru ca Europa să pună capăt dependenței sale de combustibilii fosili din Rusia până în 2027 și să profite de îndepărtarea de Moscova pentru a accelera tranziția către energia verde.
Pentru ca țările să renunțe la acești combustibili, Bruxelles-ul a propus un plan în trei direcții: trecerea la importul mai multor gaze naturale din alte țări decât Rusia, o dezvoltare mai rapidă a energiei regenerabile și mai multe eforturi de economisire a energiei.
Măsurile includ o combinație de legi, programe fără caracter obligatoriu și recomandări adresate guvernelor celor 27 de state membre ale UE, care sunt în mare măsură responsabile de politicile energetice naționale.