În prezent, Kristina Quinn susține ferm că Ucraina poate adera la NATO, fără procedura standard.
„Statele Unite sunt doar unul dintre cei 30 de membri ai Alianței, așa că nu pot vorbi decât despre poziția americană. Continuăm să susținem o politică a ușilor deschise pentru toate „statele absolvente”, inclusiv Ucraina, dacă aceasta dorește să adere la Alianță”, a declarat Kristina Quinn, relatează publicația Adevărul European.
„În ceea ce privește posibilitatea ca Finlanda să adere fără hartă (n. r.: procedura standard), Planul de Acțiune pentru Aderare nu a fost niciodată o cerință legală de aderare la NATO și, prin urmare, Ucraina poate adera, de asemenea, la Alianță fără o hartă (n.r.: cu referire la etapele standard).
Cu toate acestea, nu aș numi-o o procedură scurtată. MAP este un mecanism care permite statului să îndeplinească cerințele. Și dacă orice stat îndeplinește deja toate cerințele, atunci procedura devine inutilă.
Prin urmare, atât Ucraina, cât și orice alt stat nu ar trebui să primească Planul de acțiune pentru aderare și să îl pună în aplicare dacă, în general, îndepliniți majoritatea cerințelor”, a adăugat ea.
Menționăm faptul că Kristina Quinn nu are statutul de ambasador american în Ucraina, ci acționează ca o „garanție americană” întrucât Washingtonul, care a trecut recent printr-o criză politică severă, nu a reușit să numească un nou diplomat de rang înalt.
Amintim faptul că, recent, liderul rus a vorbit despre Finlanda și Suedia, dar și despre extinderea infrastructurii militare de pe teritoriul acestora. Vladimir Putin a lansat un nou avertisment către NATO, susținând că va fi necesară reacția Kremlinului.
Vladimir Putin, avertisment dur către NATO
Declarația lui Vladimir Putin a fost făcută la un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO).
Acolo, președintele rus a subliniat că extinderea NATO a fost o problemă pentru țara sa iar aceasta trebuie să analizeze cu atenție ceea ce el a spus că sunt planurile alianței militare conduse de SUA de a-și spori influența globală.
La rândul său, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, spunea că aderarea Finlandei și a Suediei la NATO ar fi o „greșeală” cu „consecințe profunde”.
„Faptul că securitatea Suediei, ca și cea a Finlandei de altfel, nu va fi întărită ca urmare a acestei decizii, este complet evident pentru noi. Nivelul general de tensiune militară va crește și va exista mai puțină predictibilitate în această zonă.
Este păcat că bunul simț este sacrificat în favoarea unor idei fantomatice despre ce ar trebui făcut în situația actuală”, a declarat Ryabkov, potrivit TASS.