Discuții urgente cu Vladimir Putin după tensiunile de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie, aflată pe teritoriu ucrainean! Este decizia momentului din războiul care se desfășoară aproape de granițele României. Un important lider de stat a anunțat de urgență.
Este vestea zilei din războiul din Ucraina, după ce liderul Turciei, Recep Erdogan a anunțat recent, în urma vizitei din Ucraina, că va discuta cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, despre centrala Zaporojie, cel mai mare complex nuclear din Europa, și îi va cere președintelui rus „să facă ceea ce trebuie pentru pace în lume”.
Discuții nucleare cu Vladimir Putin! Este decizia momentului din război. A anunțat de urgență
Recep Tayyip Erdogan, liderul Turciei, a anunţat vineri, 19 august, că va discuta despre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina cu preşedintele rus Vladimir Putin, după ce în ultimele zile tensiunile armate în zona respectivă au crescut. Mesajul a fost transmis după ce președintele turc a avut joi o întrevedere cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski.
Zelenski anunța joi că Rusia trebuie să elimine toate minele din zonă, a spus Erdogan în cadrul unui interviu acordat în timpul zborului său de întoarcere din oraşul ucrainean Lvov, conform declaraţiilor sale transmise de mass-media din Turcia și citate de Agerpres.
„Vom discuta problema (centralei nucleare Zaporojie) cu (Vladimir) Putin şi îi vom cere în mod concret Rusiei să facă ceea ce trebuie, ca un pas important pentru pacea în lume”, a explicat Erdogan.
Erdogan a vorbit și despre situația din Siria
În acelaşi interviu, Erdogan a asigurat că Turcia „nu are pretenţii” la teritoriul sirian, cu toate că există tensiuni armate la granița cu Turcia.
„Nu avem pretenţii la teritoriul Siriei (…). Regimul (de la Damasc) trebuie să fie conştient de acest lucru”, a declarat Erdogan, care ameninţă din luna mai cu o nouă ofensivă în nordul Siriei împotriva unor grupări kurde.
Totuși, președintele turc a atras atenția că armata Ankarei, prezentă în zone din nordul teritoriului sirian ce se învecinează cu Turcia, este „gata” în orice moment să lanseze o nouă ofensivă. Între 2016 şi 2019, armata turcă a lansat trei operaţiuni de anvergură în nordul Siriei, vizând miliţii şi organizaţii kurde.
Zonă de securitate la graniță
Ankara vrea să creeze o „zonă de securitate” de 30 de kilometri la frontiera sa sudică. De asemenea, potrivit Reuters, Erdogan a dat asigurări că nu a respins niciodată dialogul şi diplomaţia în relaţiile cu Siria.
Diplomaţia între state nu poate fi niciodată total întreruptă, a spus Erdogan, pe un ton mai blând decât în afirmaţiile sale anterioare. Marţi, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a raportat că 17 persoane au fost ucise în lovituri ale armatei turce asupra unei poziţii a regimului sirian lângă frontiera turcă, după confruntări în timpul nopţii între forţele Ankarei şi combatanţi kurzi.