Informația momentului în plin război. Vladimir Putin primește o lovitură puternică din partea Occidentului. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a dat toate detaliile în acest sens.
În cadrul unei conferințe de presă, organizată înaintea începerii unei reuniuni a miniștrilor Apărării din NATO, oficialul NATO a vorbit despre ajutorul pe care Alianța îl va oferi Ucrainei pentru a face față agresiunii ruse.
Potrivit acestuia, statele membre NATO vor furniza într-adevăr armament greu modern Ucrainei, însă acest lucru ”necesită timp”. Stoltenberg a subliniat faptul că deși armele vor ajunge în țară, este necesară o formare a militarilor ucraineni în folosirea acestora, scrie AFP.
„Am luat măsura de urgență, însă eforturile necesită timp”, subliniază Jens Stoltenberg. Totodată, el a mai precizat și că tranziția este una destul de importantă, iar ucrainenii trebuie să fie pregătiți.
Jens Stoltenberg, despre armele oferite de NATO
„Tranziţia de la materialul din epoca sovietică la materialul modern al NATO impune ca ucrainenii să fie pregătiţi să-l folosească. Este vorba despre o tranziţie dificilă, exigentă”, subliniază secretarul general al NATO.
Menționăm faptul că de la debutul războiului din Ucraina și până în prezent, aliații au livrat doar armament greu care datează din epoca sovietică, în contextul în care ucrainenii au fost formaţi să le folosească.
Pe de altă parte, Kievul a început să ceară armament aflat în dotarea forţelor armate NATO, pe care militarii trebuie acum să învețe să le folosească. „Este vorba despre artilerie, sisteme cu rază lungă de acţiune, sisteme aeriene conforme normelor NATO, ceea ce impune o formare, o întreţinere şi o mentenanță”, subliniază Jens Stoltenberg.
La rândul său, premierul olandez Mark Rutte a prezentat procesul de punere la dispoziţie a unor obuziere, care prevede o formare a militarilor ucraineni în vederea utilizării acestora, precizează Stoltenberg.
Ce arme a cerut Ucraina până acum?
Menționăm faptul că, la reuniunea ministerială a NATO urmează să participe și ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov. Reuniunea ministerială a NATO este precedată de o reuniune a ”Grupului de Contact” înființat de către Statele Unite.
„Ministrul Reznikov va prezenta cererile urgente, tipul de material şi livrarea acestua, pentru ca acest armament să fie decisiv pe câmpul de luptă”, precizează Jens Stoltenberg.
Precizările oficialului NATO vin și la câteva ore distanță după ce Rusia a confirmat că a distrus un depozit de armament livrat de state membre NATO, în vestul Ucrainei, în tiruri cu rachete de croazieră de tip Kalibr.
Având în vedere situația actuală, în prezent, Ucraina a cerut Occidentului 300 de sisteme de lansatoare multiple de rachetă, 2.000 de vehicule blindate, dar și 1.000 de drone.