„Astăzi, Statele Unite, în coordonare cu aliaţii şi paternerii, impun noi costuri economice asupra Rusiei şi Belarusului ca reacţie la invazia brutală în Ucraina decisă de preşedintele Vladimir Putin. Statele Unite vor lua măsuri pentru a trage la răspundere Belarusul din cauza facilitării invaziei lui Putin în Ucraina, pentru a slăbi sectorul rus al apărării şi puterea militară în următorii ani, pentru a viza cele mai importante surse de bogăţie ale Rusiei şi pentru a interzice cursele companiilor aeriene ruse în spaţiul aerian al SUA”, anunţă Casa Albă, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de Mediafax.

SUA vor să-l lovească pe Vladimir Putin acolo unde îl doare mai tare! Vor să sancționeze industria de petrol şi gaze

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat miercuri, 2 martie, că SUA sunt „foarte deschise” la ideea de a impune sancțiuni industriei de petrol şi gaze a Rusiei, în urma tensiunilor militare din Ucraina.  Declarația oficialului american a venit după ce a fost întrebată dacă SUA și aliații lor occidentali ar impune sancțiuni industriei energetice şi de gaze a Moscovei.

„Suntem foarte deschiși. Luăm în considerare acest lucru. Este pe masa discuțiilor, dar trebuie să analizăm care ar fi toate efectele”, a declarat oficialul american într-un interviu la MSNBC.

Sunt anunțate sancțiuni pe bandă rulantă pentru Rusia

Anunțul respectiv a venit după ce reprezentanții statelor din UE au dat undă verde pentru a interzice difuzarea pe teritoriul UE a media de stat ruse RT şi Sputnik. Simultan, a fost decisă și excluderea anumitor bănci ruse din sistemul internațional de plăţi SWIFT, potrivit informațiilor transmise de președinția franceză a UE, preluate de afp.com

Totodată, reprezentanții statelor membre la Bruxelles au aprobat interzicerea participării europenilor la proiecte cofinanţate de fondul suveran rus RDIF. Trebuie menționat că aceste sancțiuni vor intra în vigoare miercuri, după publicarea deciziei în Jurnalul Oficial al UE.

Sancțiunile internaționale la adresa Rusiei se extind și în domeniul sportiv. Gigantul german de îmbrăcăminte sportivă Adidas a suspendat parteneriatul cu Federația Rusă de Fotbal, ca reacție la invazia lui Vladimir Putin în Ucraina. Compania realiza și furniza echipamentele echipei naționale de fotbal a Rusiei, încă din anul 2008. Adidas a servit ca producător de echipament al Rusiei, culminând cu realizarea echipamentelor pentru Cupa Mondială din Rusia, din 2018.

Germanii au întrerupt acordul cu echipa națională rusă, pe măsură ce numărul morților crește în Europa de Est. Decizia Adidas vine după ce Manchester United a anunțat că a pus capăt contractului de 40 de milioane de lire sterline cu compania aeriană Aeroflot, deținută de Rusia. În declarația lor, cei de la Man Utd au spus: „În lumina evenimentelor din Ucraina, am retras drepturile de sponsorizare ale Aeroflot. Împărtășim îngrijorarea fanilor noștri din întreaga lume și transmitem condoleanțe celor afectați”.