Vladimir Putin e la pământ. Moscova a recunoscut, într-un final, că sancțiunile drastice impuse Rusiei au pus logistica la pământ, motiv pentru care autoritățile sunt forțate să caute alte coridoare pentru a transporta marfa.
Moscova a recunoscut: „Sancțiunile impuse Rusiei au rupt practic toată logistica din țara noastră”
Recunoaștere rară din partea Kremlinului că sancțiunile menite să paralizeze economia Rusiei au un efect semnificativ. Ministrul rus al transporturilor, Vitaly Savelyev, declară că sancțiunile internaționale au „stricat practic” logistica în țară.
Mai precis, Ministrul Transporturilor din Rusia a subliniat că țara sa se va baza în momentul de față pe coridorul nord-sud, prin Marea Caspică, pentru a transporta marfa. Schimbarea are loc în contextul în care Rusia a fost sancționată în mai multe rânduri de comunitatea internațională pentru începerea invaziei în Ucraina, la 24 februarie.
„Sancțiunile impuse Rusiei… au rupt practic toată logistica din țara noastră. Și trebuie să căutăm noi coridoare logistice”, a declarat Vitaly Savelyev, aflat într-o vizită în orașul portuar Astrakhan din sudul Rusiei, la Marea Caspică, a anunțat agenția de presă de stat TASS, citată de Al Jazeera.
Totodată, Vitaly Savelyev a subliniat că sancțiunile occidentale au forțat autoritățile ruse „să caute noi coridoare logistice”, potrivit informațiilor transmise de publicația The Kiev Independent.
Negocierile dintre Rusia și Ucraina au ajuns într-un impas
Amintim că Guvernul ucrainean „studiază” o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia, potrivit declarației făcute de un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev.
„Partea italiană ne-a împărtăşit viziunea sa asupra modului de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Propunerile relevante sunt în curs de a fi studiate”, a declarat reprezentantul MAE ucrainean.
„În acelaşi timp, orice decizie politică trebuie să treacă prin respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional”, a completat acesta.
Potrivit ministrului italian de externe Luigi Di Maio, Italia a prezentat la ONU un plan pentru „facilitarea dialogului etapizat” între Rusia şi Ucraina.
Planul propus cuprinde patru faze, începând cu o încetare a focului sub monitorizare ONU şi continuând cu un acord asupra statutului Ucrainei în relaţia cu NATO şi Uniunea Europeană. Următorul pas ar fi soluţionarea chestiunilor teritoriale, inclusiv cele care privesc peninsula Crimeea şi Donbasul, ajungând în final la un nou acord de securitate în Europa.
Propunerea italiană survine în timp ce negocierile de pace ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate, situaţie confirmată de ambele părţi. După reuniunea de la Istanbul din 29 martie nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au continuat o perioadă online după acea dată, dar fără progrese.
Rusia a acuzat săptămâna aceasta Ucraina că a abandonat procesul de negociere, după ce anterior Kievul revenise asupra unor propuneri formulate la Istanbul, în opinia oficialilor ruşi aceste schimbări de poziţie ale Ucrainei fiind rezultatul unor influenţe ale Washingtonului asupra Kievului.