Posibilele țări vizate de Vladimir Putin după Ucraina
După invazia în Ucraina, Rusia ar putea privi spre alte națiuni europene, avertizează un expert în apărare, Nicholas Drummond.
Conform acestuia, Vladimir Putin, care a exprimat de mai multe ori dorința de a reface imperiul rus, ar putea viza țările baltice (Estonia, Letonia și Lituania), Republica Moldova, dar și teritorii din Africa.
Drummond subliniază că, în prezent, Rusia își concentrează majoritatea resurselor asupra războiului din Ucraina, ceea ce face puțin probabil ca aceste invazii să se întâmple în viitorul apropiat.
Totuși, pericolul este real, iar Putin rămâne un lider cu ambiții expansioniste care ar putea încerca să redobândească teritorii pierdute, inclusiv în afaceri externe, cum ar fi în Africa.
„Putin este un tip periculos, un tip foarte periculos și el dorește ca Rusia să fie din nou o superputere.
Nu cred că va ataca statele baltice, dar ar putea să o facă. Există trupe NATO în țările Baltice, astfel că ar declanșa imediat un eveniment ce intră sub incidența articolului 5 (clauza alianței NATO potrivit căreia că un atac asupra unei țări membre este un atac asupra tuturor). Asta ar escalada dramatic lucrurile.
În Moldova – e posibil să încerce ceva pe acolo. S-ar putea să decidă să facă ceva și în Africa, să pună mâna pe teritoriu acolo sau așa ceva”, a apreciat el.
Scenariul care va duce la o escaladare semnificativă a conflictului
În opinia expertului, o invazie a statelor baltice ar putea atrage o reacție rapidă din partea NATO, activând articolul 5 al tratatului alianței, care stipulează că un atac asupra unui stat membru ar însemna un atac asupra tuturor. Acest scenariu ar putea duce la o escaladare semnificativă a conflictului.
De asemenea, Drummond sugerează că Moldova, în special regiunea separatistă Transnistria, ar putea fi un alt punct de interes pentru Rusia, având în vedere istoricul acestor teritorii și cererile anterioare ale regiunii de a fi anexate.
Politicienii moldoveni sunt conștienți de această amenințare, dar în martie, ministrul de externe al Republicii Moldova, Mihail Popșoi, a declarat că, datorită rezistenței ucrainene, este puțin probabil ca Rusia să atace acum Moldova. Totuși, a recunoscut că siguranța nu poate fi garantată complet, având în vedere că linia frontului se află la doar 200 de kilometri distanță.
Țările baltice au intensificat pregătirile de apărare
În acest context, țările baltice au intensificat pregătirile de apărare și au îndemnat aliații NATO să rămână vigilenți. Estonienii, letonii și lituanienii își instruiesc cetățenii în tehnici de luptă, temându-se de o invazie rusă.
Un soldat estonian a transmis un avertisment puternic pentru Rusia:
„Va fi un prăpăd dacă veniți aici. Cu siguranță vom ucide pe cât mai mulți dintre voi.”
De asemenea, acesta a îndemnat aliații NATO să acționeze, subliniind că invazia nu se va opri în Ucraina:
„Dacă nu-i oprim, atunci se vor duce din ce în ce mai departe.”