Veste teribilă pentru Vladimir Putin şi, inevitabil, pentru întreaga Rusie! S-a aflat chiar acum.
Vladimir Putin este uluit! Rusia a intrat în incapacitate de plată?!
Rusia s-ar afla deja în incapacitate de plată. Mai exact, miercuri, 1 iunie, Rusia a ratat termenul şi nu a reușit să plătească dobânda la datorie, într-un moment în care presiunea economică asupra Moscovei a urcat la cote uriaşe, transmite agenţia AFP.
Pe măsură ce sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei se înmulţesc şi devin tot mai dure, informația că Rusia s-ar afla oficial în imposibilitatea de a-și plăti creditorii pare să devină tot mai reală.
Cine stabileşte oficial acest aspect?
De obicei, cele trei mari agenţii internaţionale de rating financiar erau cele care ar fi declarat oficial dacă Rusia a intrat sau nu în incapacitate de plată. Ele s-au abţinut totuşi de la un astfel de verdict, având în vedere că nu mai acordă ratinguri Rusiei.
Aşadar, este acum de competența unei organizații a marilor bănci internaționale (Comitetele de determinare a instrumentelor derivate de credit) să evalueze dacă Rusia este sau nu în încapacitate de plată.
Miercuri, 1 iunie, pentru prima oară, comitetul creditorilor a anunţat că Rusia a ratat plata dobânzilor la datoria sa cu 1,9 milioane de dolari, o sumă mică comparativ cu puterea financiară a Moscovei.
Rusia „a plătit sumele pe care trebuia să le achite la termenul convenit, dar a uitat, intenționat sau nu, să adauge dobânda de întârziere”, a explicat Eric Dor, director de studii economice la IESEG School of Management, pentru jurnaliştii AFP.
O decizie privind situaţia Rusiei este aşteptată pe 6 iunie
Comisia poate decide dacă să activeze sau nu o asigurare împotriva neîndeplinirii obligațiilor de plată, cunoscută sub numele de credit default swaps (CDS), o activare care poate oficializa o situație de neîndeplinire a obligațiilor de plată.
O reuniune a comisiei va avea loc luni, 6 iunie, atunci când se va discuta situaţia în care se află Rusia.
Dobânda neplătită se referă la o rambursare de obligațiuni care datează din 4 aprilie. Moscova a așteptat până la sfârșitul „perioadei de grație”, o perioadă de o lună acordată în mod tradițional unui creditor pentru a achita o datorie, pentru a plăti principalul datoriei sale și o parte din dobânzi.
O intrare în incapacitate de plată a datoriei externe nu s-a mai întâmplat în Rusia din 1918, de pe vremea lui Lenin, care a refuzat să recunoască datoria moștenită de la regimul țarist, ce a fost înlăturat de la putere în timpul Revoluţiei din 1917.