Vladimir Putin e „sărac lipit”. În declarația de avere și-a trecut două mașini Volga

Sursă: Dreamstime

Averea lui Vladimir Putin a ridicat semne de întrebare mereu, însă, vineri după-amiază, Kremlinul a emis în spațiul public declarațiile de avere ale președintelui rus. Ce venit lunar are, de fapt, Vladimir Putin?

Ce venit lunar are Vladimir Putin? Averea declarată a președintelui rus

Potrivit datelor oficiale ale Administrației Prezidențiale, Vladimir Putin a avut un venit anual de 10,2 milioane de ruble (112.000 de euro) în 2021, relatează agenției de presă TASS.

Preşedintele Rusiei, are o avere modestă, potrivit declarației de avere, ce cuprinde:

  • două apartamente de 77 de m2 și 153,7 m2;
  • două garaje de 18 m2;
  • două mașini Volga GAZ M21;
  • o mașină de teren Niva;
  • o remorcă Skif.

Vladimir Putin e mai bogat decât Elon Musk?

Reamintim faptul că, directorul general al Tesla, Elon Musk, a oferit un răspuns neașteptat într-un interviu acordat în martie, când a fost întrebat direct despre averea sa.

„Cum vă simţiţi ca fiind cea mai bogată persoană de pe pământ?”, a fost întrebat Elon Musk, ce are o avere estimată la 260 de miliarde de dolari americani.

„Chiar cred că Putin este semnificativ mai bogat decât mine”, a fost răspunsul șocant al lui Elon Musk, potrivit Business Insider.

Amintim faptul că Statele Unite ale Americii și aliații lor au creat un grup operativ multinațional pentru a urmări și a confisca bunurile de valoare a cel puțin 50 de ruși bogați, inclusiv ale lui Vladimir Putin, dar unii analiști economici se întreabă dacă asta va avea un efect semnificativ asupra liderului de la Kremlin, potrivit unui comentariu din New York Times.

NY Times: De ce averea lui Vladimir Putin este atât de greu de urmărit?

Deși s-a scris mult în ultimii ani despre faptul că oligarhii și prietenii apropiați ai lui Vladimir Putin ar putea deține în secret proprietăți și bunuri pe numele președintelui sau că banii adunați de el ar fi în conturi bancare elvețiene, multe dintre acestea se află dincolo de radarul sancțiunilor occidentale.

Alina Poliakova, care conduce Centrul pentru Analiza Politicii Europene, afirmă că, deoarece resursele și agențiile guvernamentale au fost cel mai probabil folosite pentru a-i proteja cel puțin o parte din presupusa bogăție, ideea lovirii cu sancțiuni a președintelui rus a fost mai mult una simbolică.

„Pentru a ajunge și la el, ar trebui sancționat întreg guvernul rus”, a spus ea. „Și, desigur, există motive pentru care Europa și Statele Unite nu sunt pregătite să facă acest lucru”.

„Ascunzătoarea de pluș” construită în Siberia de Gazprom

Blocarea cu sancțiuni economice întregului stat rus ar însemna, de exemplu, introducerea pe lista neagră a Gazprom, una dintre cele mai mari companii energetice din lume și o sursă majoră de gaze naturale în Europa. Compania s-a confruntat cu sancțiuni limitate, care vizează în principal limitarea achizițiilor, împrumuturile și finanțarea datoriilor.

Deși imobiliarele de lux par să aibă puțin de-a face cu misiunea sa de bază, compania de gaze administrată de stat a construit o ”ascunzătoare de pluș”, de care se bucură președintele rus, într-o regiune muntoasă a Siberiei. Deși s-a spus că proiectul nu are legătură cu Kremlinul, un raport al fostului viceprim-ministru, Boris Nemțov, a remarcat că locația „a fost securizată de FSO” – Serviciul Federal de Protecție, care asigură paza Kremlinului.

Stațiunea montană s-a numărat printre cele 20 de proprietăți descrise în raportul lui Nemțov ca aparținând lui Putin, alături de zeci de avioane de lux, patru iahturi și 11 ceasuri de mână cu o valoare de 700.000 de dolari, toate plătite din fonduri publice. Nemțov a fost împușcat, în 2015, în timp ce traversa un pod.