Finalul lui Vladimir Putin se apropie. Un anunț în legătură cu războiul din Ucraina a venit chiar acum. Eurojust, agenția Uniunii Europene pentru cooperare în domeniul justiției penale anunță că Curtea Penală Internațională (CPI) se va alătura echipei care investighează acuzațiile de crime de război din Ucraina.
Un acord în acest sens a fost deja semnat de către procurorii generali din Lituania, Polonia și Ucraina. Anunțul a fost făcut de procurorul CPI, Karim Khan, acesta adăugând că este vorba despre un acord pentru prima participare a tribunalului internațional pentru crime de război la o echipă de anchetă, scrie Sky News.
Totodată, el a mai adăugat că cei responsabili trebuie să fie aduși în fața instanței și trași la răspundere pentru cele întâmplate acolo.
Rușii vor fi pedepsiți
„Prin acest acord, părțile trimit un mesaj clar că vor fi depuse toate eforturile pentru a aduna în mod eficient dovezi privind crimele internaționale de bază comise în Ucraina și pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției”, a declarat Eurojust prin intermediul unui comunicat.
Menționăm faptul că încă de luna trecută, procurorul Khan a deschis o anchetă privind posibile crime de război comise de forțele rusești. Ulterior, Ucraina, Lituania și Polonia au semnat un acord de înființare a unei echipe care să permită schimbul de informații și investigarea presupuselor crime de război și crime împotriva umanității.
Până când vinovații vor fi trași la răspundere însă, îngrijorările continuă atât pe teritoriul Ucrainei cât și în restul globului. La rândul ei, Autoritatea Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) s-a autosesizat în legătură cu situația de la centrală Cernobîl din Ucraina.
Sursa citată a anunțat că va lansa o misiune în Ucraina pentru a examina fosta centrală nucleară de la Cernobîl, care a fost scena unor lupte violente la începutul războiului și care a provocat temeri privind o scurgere majoră de radiații.
Pericolul de la Cernobîl
Astfel, în cursul zilei de marți, experții urmează să ajungă la Cernobîl pentru a livra echipamente și totodată pentru a evalua și nivelurile de radiații. În același timp, echipa are în plan să ajute la restabilirea sistemelor de siguranță și de monitorizare, anunță BBC.
Menționăm faptul că cel mai grav accident nuclear din istorie s-a produs în 1986, la această centrală, iar pe locul ei, funcționează acum o centrală electrică. Pe de altă parte, în zonă sunt, în continuare, depozitate deșeuri radioactive.
În condițiile în care rușii au preluat controlul centralei o perioadă de timp, muncitorii de la Cernobîl au relatat presei că s-au străduit să găsească combustibil pentru a menține generatoarele în funcțiune după ce energia electrică a fost întreruptă în timpul luptelor.