Un reportaj publicat de Eurasiareview arată de ce soldații ruși dezertează pe capete, iar numărul lor ar putea să crească.

Fiul Elenei este unul dintre soldații care fie au refuzat să lupte în Ucraina, fie au luptat și acum vor să se mai întoarcă. Numărul lor este semnificativ, însă necunoscut. Pavel, fiul său, slujea în regiunea Amur din Orientul Îndepărtat, când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Unitatea sa a fost trimisă pe front și a servit timp de aproximativ 40 de zile în luptă. Apoi unitatea sa a fost trimisă înapoi în Rusia pentru a se regrupa, a povestit Elena a pentru Radio Free Europe. Când unitatea sa urma să se întoarcă în Ucraina, Pavel a refuzat.

”Dacă el nu vrea să se întoarcă, ar trebui eu să-l forțez și să-i spun: ”Ia-ți arma și du-te”’?”, a relatat ea. „Cei care nu au fost acolo nu au dreptul să-i judece pe cei care au fost”, continuă ea.

Acest fenomen devine sistemic

Avocatul Pavel Chikov, fondatorul ONG-ului de asistență juridică Agora,  susține că peste 1.000 de militari și trupe ale Gărzii Naționale din cel puțin șapte regiuni au refuzat să meargă în Ucraina.

De asemenea, Ruslan Leviev, fondatorul Conflict Intelligence Team, un ONG rus care monitorizează informații open-source despre armata rusă, a declarat că numărul real al celor care refuză să mai lupte ar putea fi considerabil mai mare. El spune că refuzul soldaților ar putea obstrucționa eforturile Rusiei de a se regrupa în estul Ucrainei.

„Acest fenomen devine sistemic”, a spus Leviev. „Astfel de soldați se găsesc practic în fiecare unitate care s-a întors din Ucraina. Potrivit estimărilor noastre, între 20 și 40% dintre militarii contractuali care s-au întors din Ucraina și care ar urma să fie trimiși înapoi refuză să o facă”, spune el.

Deși nu majoritatea acestor soldați nu sunt dezertori, s-ar putea confrunta cu probleme legale pentru refuzul de a asculta ordinele. Pentru a fi condamnați, procurorii trebuie să demonstreze că ordinul a fost legal și că refuzul de a se supune a cauzat „un prejudiciu substanțial” armatei, a explicat acesta.

„Unii sunt intimidați, fiind amenințați cu urmărirea penală și sunt anchetați de procurorii militari. Dar până acum nimeni nu a fost urmărit penal”, a adăugat  Leviev.

Cetăţenii au dreptul să refuze să participe la un război şi să ucidă oameni

Există o explicație, spun avocații. Astfel,  refuzul guvernului de a numi invazia Ucrainei drept „război” sau de a declara război sau legea marțială ar putea oferi militarilor care refuză să mai lupte o anumită protecție.

„Cetăţenii au dreptul să refuze să participe la un război şi să ucidă oameni”,  declară avocatul Mikhail Beniash, care oferă servicii juridice unor militari aflați în această situație.

„De asemenea,  au dreptul de a nu participa la o „operațiune militară specială”, susține acesta

Ștampilați astfel: ”Înclinat către trădare, minciună și înșelăciune”

Un număr necunoscut de soldați au fost eliberați din serviciul militar pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, a scris avocatul Maksim Grebeniuk pe Telegram. El a postat o fotografie a unei ștampile care se presupune că a fost pusă pe livretul militar a unui soldat care a refuzat să servească în Ucraina.

Pe ștampila respectivă se poate citi următorul lucru: „Înclinat către trădare, minciună și înșelăciune. A refuzat să participe la operațiunea militară specială pe teritoriul LNR, DNR și al Ucrainei”. LNR și DNR sunt abrevierile adoptate de separatiștii susținuți de Moscova, din estul Ucrainei, pentru a desemna teritoriul pe care îl revendică Rusia.

O astfel de ștampilă pusă pe livretul militar al unei persoane ar putea să-i creeze greutăți în găsirea unui loc de muncă sau dacă ar dori să se înscrie la studii superioare.

Numărul refuzurilor de a lupta ar putea să crească

Armata rusă insistă că războiul din Ucraina se desfășoară în mare parte conform planului, dar analiștii occidentali au identificat lipsuri semnificative în aprovizionare, comunicații și pregătire care i-au sabotat operațiunile.

Moscova susține că 1.351 de militari au fost uciși de la declanșarea războiului, dar alte surse consideră că cifra reală este mult mai mare.  Pe de altă parte, propaganda oficială a Moscovei îi prezintă pe soldații ruși ca pe niște eroi, deși mulți dintre ei și-au dat viața fără să știe pentru ce au luptat.

Armata ucraineană estimează că peste 18.000 de soldați ruși au fost uciși

Numărul refuzurilor de a lupta ar putea să crească, în condițiile în care costurile umane ale războiului devin tot mai clare în Rusia.

„Cred că, pe măsură ce mai multe sicrie de zinc se vor întoarce acasă, cu atât mai mulți ruși nu vor mai dori să fie ei următorii”, afirmă avocatul Mikhail Benyash.