CPI îi obligă prin lege pe cele 123 de state membre să îl aresteze pe Vladimir Putin
Curtea Penală Internațională, prin mandatul de arestare emis, îi obligă prin lege pe cele 123 de state membre să îl aresteze atât pe Vladimir Putin, cât și pe comisarul prezidențial pentru drepturile copiilor din Rusia, Maria Lvova-Belova.
Pe lista statelor care recunosc autoritatea Camerei de Comerț Internaționale se numără toți membrii Uniunea Europeană, majoritatea statelor africane, toate țările latine și sud-americane în afară de Cuba și Nicaragua. Până și Tadjikistanul ar fi obligat să îl aresteze pe Putin dacă pășește acest teritoriu.
Chiar dacă a primis acest mandat, există o șansă ca președintele rus să nu supraviețuiască până va fi tras la răspundere la Haga.
Vlad Mihnenko: Există multe motive pentru a-l reduce la tăcere pe Vladimir Putin înainte de Haga
Un expert în perioada transformării post-comuniste a Europei de Est și a fostei Uniuni Sovietice de la Universitatea din Oxford, pe nume Vlad Mihnenko, a explicat pentru Newsweek că Putin ar putea fi înlăturat de la putere de siloviki – un grup de elită din care fac parte cei mai influenți afaceriști și lideri ruși.
„Date fiind conexiunile vaste ale lui Putin în toată Europa și ceea ce le-ar putea dezvălui judecătorilor despre corupția și afacerile suspecte dintre Moscova și marile capitale occidentale, există multe motive pentru a-l reduce la tăcere înainte de Haga”, a afirmat Mihnenko.
Mihnenko spune că mandatul de arestare emis de CPI l-a făcut „extrem de vulnerabil” pe liderul rus chiar la el acasă, cu toate că Moscova nu recunoaște autoritatea acestei curți și nu își extrădează cetățenii căutați internațional.
Președintele Putin ar putea fi arestat și trimis la tribunalul de la Haga când acesta nu va mai conduce Rusia sau dacă elita rusă complotează să îl doboare de la putere. Dacă Vladimir Putin riscă să călătorească într-unul dintre statele membre CPI și „o încurcă”, acest lucru ar putea fi rezultatul eforturilor elitei ruse de a-l aresta „pentru a scăpa de el” sau pentru a restabili relația Rusiei cu Vestul, potrivit lui Mihnenko.
,,Ar putea chiar să promită să răzbune pierderea îndrăgitului lider, dar doar de ochii lumii”.
Declarațiile lui Dmitri Medvedev sunt „destul de extraordinare” în acest context. Fostul președinte rus, care a servit și ca prim-ministru timp de 8 ani și acum este președinte adjunct al consiliului de securitate al Rusiei, a avertizat că orice încercare de a-l aresta pe Putin ar fi percepută ca o declarație de război împotriva Rusiei.
„S-a băgat în seamă pretinzând că este ‘mai catolic decât Papa’, un războinic Z mai mare chiar și decât Putin, ca și când ar sugera că, orice s-ar întâmpla cu Putin, eu m-aș putea întoarce să fiu numărul unu [în stat], puteți să aveți încredere în mine, ultra-patriotul, o să le arăt eu lor..” a spus Mihnenko.
Expertul de la Universitatea din Oxford a mai spus că în timpul aceleiași întâlniri în care a făcut remarcile despre arestarea lui Putin, Medvedev le-a amintit liderilor complexului militar-industrial rusesc despre telegramele lui Stalin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial în care dictatorul îi amenința cu moartea pe „camarazii leneși” care nu își îndeplinesc cotele de producție.