Liderul Rusiei, Vladimir Putin, a venit cu o reacție incredibilă la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, asta după ce un prim anunț al Kremlinului a fost extrem de rezervat. Totuși, însuși Vladimir Putin a vorbit despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, în contextul în care Comisia Europeană a recomandat fix vineri ca Ucraina, alături de Republica Moldova, să primească statutul de țări-candidate la UE.
Vladimir Putin, undă de șoc în UE! Nimeni nu se aștepta la asta
Astfel, Vladimir Putin a spus, vineri, spre surprinderea tuturor, chiar și a oficialilor de la Kremlin, că Rusia „nu are nimic împotriva” integrării Ucrainei în Uniunea Europeană.
„UE nu este un bloc politico-militar, spre deosebire de NATO. Prin urmare, (noi) am spus mereu și (eu) am spus întotdeauna că poziția noastră aici este una consecventă, de înțeles: nu avem nimic împotrivă. Este decizia suverană a oricărei țări să se alăture sau să nu se alăture asocierilor economice și este de latitudinea acestei asocieri asociații economice să accepte sau nu noi state. În măsura în care este oportun pentru UE, să decidă țările din UE, însele. Dacă va fi în beneficiul sau în defavoarea Ucrainei, este de asemenea, treaba lor”, a declarat liderul de la Kremlin în timpul unei discuții după discursul său la forumul economic de la Sankt Petersburg.
Totuși, acesta atrage atenția că e improbabil că sprijinul UE să ducă la refacerea industriilor pierdute în Ucraina.
„Aceasta este treaba poporului ucrainean și a conducerii actuale din Ucraina, dar structura economiei ucrainene este de așa natură încât va necesita subvenții foarte mari. Ei bine, dacă piața internă nu este protejată, Ucraina se va transforma într-un astfel de semi- colonie, în opinia mea. Dar, în același timp, va primi un sprijin destul de important pentru cheltuielile curente. Este puțin probabil ca acest lucru să ducă la refacerea industriei aeronautice, a industriei construcțiilor navale și a industriei electronice, care au fost pierdute”, a mai spus Putin.
În același timp, reacția Kremlinului a fost mai reticentă decât cea a lui Vladimir Putin, indicând că un posibil statut de candidat la UE necesită „o atenție sporită” a Moscovei.
„Știm cu toții de intensificarea discuțiilor despre întărirea componentei de apărare a UE. Prin urmare, există diferite transformări pe care le observăm”, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.
Comisia Europeană a aprobat solicitarea Ucrainei de a adera la UE
Vineri, 17 iunie, solicitarea Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană a primit un prim răspuns pozitiv, asta după ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recomandat ca această țară ar trebui să primească statutul de candidat la UE. Deciziile vin după ce autoritățile de la Kiev au cerut cu celeritate această doleanță odată cu invazia Rusiei de la început de februarie.
„Acest lucru se întâmplă, desigur, în condițiile în care țara va efectua o serie de reforme ulterioare”, a spus von der Leyen.