Vineri, Marea Britanie a decis să le sancționeze pe fiicele lui Vladimir Putin și pe fiica lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Prin această decizie, Marea Britanie spune că vrea să atace stilul de viață luxos al cercului apropiat liderului de la Kremlin.
Putin a primit o lovitură unde se aștepta mai puțin! Noile sancțiuni care îl vizează direct pe liderul de la Kremlin
Marea Britanie a impus sancțiuni Katerinei Tihonova și Mariei Voronțova, fiicele lui Vladimir Putin, după modelul Washingtonului şi Bruxellesului, scrie France Presse, care adaugă că acestea vor avea interdicție de a intra în Marea Britanie, în timp ce activele pe care le au în această țară vor fi înghețate.
Fiica ministrului rus de Externe, Ekaterina Vinokurova, este vizată de aceleași sancțiuni ca fiicele liderului de la Kremlin.
Lis Truss, șefa diplomației britanice, spune că sancțiunile impuse până acum Rusiei vor provoca o criză fără precedent de la destrămarea URSS, însă spune că mai sunt necesare și altele.
”Prin intermediul G7, lucrăm cu partenerii noştri pentru a pune capăt consumului de energie din Rusia şi a da astfel o lovitură capacităţii lui Putin de a-şi finanţa invazia ilegală şi nejustificată în Ucraina”, spune Liz Truss în cadrul unui comunicat.
Londra pledează pentru reducere dependenței de Rusia
Londra a anunțat că vrea să oprească importurile de petrol, cărbune și gaz din Rusia până la finalul acestui an și a cerut o reducere cât mai mare a dependenței de Federația Rusă.
Cancelarul german Olaf Scholz se va întâlni vineri cu premierul Boris Johnson și vor discuta despre acest aspect.
Parlamentul European solicită un embargo total asupra importurilor de energie din Rusia
Într-o rezoluție adoptată joi (513 voturi PRO, 22 voturi CONTRA și 19 abțineri), eurodeputații au solicitat urgent sancțiuni suplimentare împotriva Kremlinului, inclusiv „un embargo total și imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze din Rusia”.
Sancțiunile respective ar trebui să fie însoțite de un plan de asigurare a securității aprovizionării cu energie a Uniunii Europene și de o strategie de limitare a sancțiunilor economice „în cazul în care Rusia ia măsuri în vederea restabilirii independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și își retrage complet trupele de pe teritoriul Ucrainei”.
Implementarea deplină a sancțiunilor deja existente de către toate statele din blocul comunitar și de către aliații internaționali ai UE trebuie să fie o prioritate actuală, susțin eurodeputații.
În prezent, eurodeputații solicită urgent liderilor europeni să excludă Rusia din G20, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Interpol, Organizația Mondială a Comerțului, UNESCO și alte organizații multinaționale, „ceea ce ar constitui un semn important că comunitatea internațională nu va reveni la relațiile obișnuite cu statul agresor”.