Situație absurdă în Rusia! Președintele Vladimir Putin este pasibil de închisoare, la fel ca toți cetățenii care au denunțat revolta grupului de mercenari Wagner de sâmbătă, 24 iunie. Cum este posibil acest lucru?
Cercetătorul idependent Chris Owen a sesizat situația pe pagina sa de Twitter, amintind că în luna martie, Parlamentul rus a adoptat un proiect legislativ care incriminează discreditarea „tuturor participanților” la războiul din Ucraina, inclusiv a voluntarilor.
Proiectul a fost, o extindere a legislației adoptate încă din martie 2022, când legislativul de la Moscova a interzis difuzarea de „informații false” și „discreditarea” forțelor sale armate, iar ulterior a tuturor instituțiilor ruse care operează în străinătate.
Vladimir Putin și alți cetățeni ruși riscă să ajungă la închisoare după revolta grupului Wagner
Așadar, noul proiect adoptat în Rusia în luna martie a acestui an a extins și mai mult sfera de aplicare a legislației în vigoare, oferind protecție grupărilor paramilitare precum Wagner.
Vasili Piskarev, președintele Comisiei pentru Securitate și Anticorupție din Duma de Stat, a anunțat pregătirea noului proiect de lege la începutul lunii februarie. Acesta a precizat atunci că Evgheni Prigojin i-a cerut personal lui președintelui Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, să găsească o soluție legislativă la această „problemă”.
Vladislav Davankov, vicepreședintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a remarcat absurdul situației prezente, după puciul organizat de Evgheni Prigojin la sfârșitul săptămânii trecute.
„Dacă [normele acestei legi] sunt lăsate neschimbate, mii de ruși ar putea fi încarcerați pentru 15 ani fiindcă și-au exprimat o poziție civică cu privire la acțiunile conducerii companiei militare private după evenimentele de sâmbătă. Ar fi acest lucru rezonabil și corect? Bineînțeles că nu”, a scris acesta pe canalul său de Telegram.
„Ar trebui să existe un moratoriu asupra punerilor sub acuzare sub acest articol, cel puțin pentru opiniile publice despre acțiunile companiei militare private și forțelor armate în afara zonei de luptă”, a mai afirmat Davankov.
Vladimir Putin, prima apariție publică după revolta Wagner
Preşedintele rus Vladimir Putin a avut luni prima sa apariţie publică după revolta mercenarilor din gruparea Wagner, adresându-se, într-o înregistrare video difuzată de Kremlin, în cadrul unui forum dedicat industriei şi tineretului, informează AFP.
„Astăzi, dezvoltarea încrezătoare a industriei naționale, creșterea capacităților sale competitive, pozițiile sale atât pe piața internă, cât și pe cea globală, precum și rezolvarea sarcinilor cheie pentru consolidarea securității, suveranității economice și tehnologice a țării depind în mare măsură de potențialul personalului.
Și de aceea este atât de important ca în întreprinderile noastre să vină tot mai mulți tineri profesioniști – competenți, creativi și cu o mentalitate modernă, gata să-și asume responsabilități, să ofere soluții care nu sunt standard”, a spus preşedintele Federaţiei Ruse în discursul său.