Vladimir Putin nu vrea încetarea relațiilor cu Europa
Președintele rus Vladimir Putin a subliniat angajamentul Rusiei față de relațiile cu Europa în ciuda „vremurilor dificile” și a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană și alte state occidentale. Declarația a fost făcută în cadrul unui forum cultural din Sankt Petersburg.
Putin a comparat situația actuală cu un curent de aer, afirmând: „Când există un curent de aer, cineva se gândește: poate ar fi rezonabil să închidem puțin fereastra ca să nu răcim.”
Cu toate acestea, el a subliniat că Rusia nu intenționează să închidă această „fereastră” către Europa, deoarece „avem vreme bună” și nu există „niciun conflict cu societatea europeană.”
În ciuda sancțiunilor Uniunii Europene și ale altor state occidentale au fost impuse împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, Putin a menționat că Rusia continuă să aibă date economice pozitive.
El a declarat că se așteaptă ca creșterea economică a Rusiei să depășească 3% până la sfârșitul anului. Subliniem că aceste date economice prezentate de Kremlin sunt greu de verificat, dat fiind contextul geopolitic actual.
Rusia va avea un alt președinte?
În absența unui anunț oficial privind candidatura lui Vladimir Putin pentru președinția Rusiei până în 2030, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, și-a exprimat dorința personală ca „țarul de la Kremlin” să candideze din nou.
Într-o conferință de presă, Peskov a oferit un portret al viitorului lider rus, insistând asupra calității esențiale: să fie „la fel ca Vladimir Putin.”
Întrebat cum ar trebui să fie viitorul președinte, Peskov a răspuns: „La fel ca el.” Când jurnaliștii au întrebat dacă este posibil să se găsească un președinte similar cu Putin, Peskov a adăugat:
„O versiune diferită, dar tot la fel ca el.”
Cu privire la intențiile lui Putin, Peskov a recunoscut că președintele nu și-a anunțat încă intenția de a candida. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt a exprimat încredere că, în cazul unei candidaturi, Putin ar câștiga alegerile. El spune: „Nu am nicio îndoială că el va continua să fie președinte.”
Rusia instituie drept de super-preempţiune
Într-o altă ordine de idei, investitorii occidentali care dețin acțiuni la companiile rusești se confruntă cu incertitudini semnificative. De altfel, există riscul ca ei să se confrunte și cu posibile pierderi în contextul unui nou decret prezidențial.
Presa internațională scrie că decretul propus ar putea conferi Rusiei un „drept de super preempțiune”. Astfel, Rusia va putea preluarea acțiunilor la companiile strategice de către guvernul rus la prețuri semnificativ reduse.